Пливање за Богојављенски крст широм Српске

Агенције
Пливање за Богојављенски крст широм Српске

Широм Републике Српске вјерници су традиционално пливали за Богојављенски крст.

Двадесетшестогодишњи Зоран Видовић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Видовић је рекао да му је ово шести пут откако учествује и да пети пут први доплива до Часног крста.

“Нешто ме вуче да то чиним, мотивација долази сама. Осјећај је неописив, вода добра. Сваке године кажем нећу више, али дође празник, па се одлучим да учествујем”, испричао је Видовић. 

Бранко Симић из Стјењака први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу.

Симић, који седми пут учествује на овој манифестацији, проглашен је за “Витеза Часног крста”.

Старјешина Српског соколског друштва “Свети Петар Цетињски” Славољуб Петричевић рекао је новинарима да је у пливању учествовало 25 од укупно 27 пријављених такмичара из Теслића, Модриче и Шамца. 

У Котор Варошу до крста је први допливао Карађорђе Маринковић. Пливање је пред 1.500 посјетилаца одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.

Учествовало је укупно 15 такмичара, а Маринковић је награђен златним дукатом, који је даровао Алекса Вучановић, умјетничком сликом Бранка Русмира, као и заставама Републике Српске и Војске Републике Српске.

Маринковић каже да је пливањем за Часни крст испунио своју душу вјером у Бога. 

Драгољуб Стојнић први је допливао до Часног крста на ушћу Сане у Уну у Новом Граду. Стојнић, који је први пут учествовао у пливању за Часни крст, каже да није очекивао побједу.

“Осјећај је феноменалан. Нисам очекивао да ћу побиједити јер је конкуренција била јака”, рекао је Стојнић. 

Двадесеттрогодишњи Срђан Леро побједник је пливања за Часни крст на Билећком језеру.

Леро је био најбржи међу двадесетак тамичара, а награђен је златником и иконом. 

Приједорчанин Стефан Пауновић први је допливао до Часног крста у ријеци Сани у Приједору. На традиционалном богојављенском пливању учешће је узело 50 пливача. 

Пауновић је рекао да му побједа много значи јер није у питању такмичење, с обзиром да пливање на Богојављење има вјерски карактер. 

Пливало се и у Мостару а осмогодишњи Павле Жерајић први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви у мостарском насељу Ортијеш.

Павлу је златник након изласка из Неретве уручио игуман манастира Житомислићи Данило Павловић. Жерајић је био један од тридесетак учесника који су се одлучили оживјети обичај пливања за Часним крстом на Богојављење у Мостару, што је древни православни обичај. 

Рекордан број пливача у Требињу

Овогодишњи Носилац Богојављенског крста, који је старјешина Саборног храма у Требињу, отац Младен Жуловић, освештао и потом бацио у освештану ријеку Требишњицу, ове године је Требињац Никола Телебак (19), млади члан Пливачког клуба “Леотар”, коме је ово друго по реду богојављенско пливање.

Овогодишње богојављенско пливање на Требишњици ће остати упамћено као пливање са највише учесника, њих око седамдесет.

“Први пут сам пливао прошле године и још тада одлучио да ћу сваке наредне године бити учесник, јер се ово не може описати ријечима, а овај крст који држим – дражи ми је од свих медаља које сам до сада у пливању освојио”, казао је Никола.

И он је, као и бројни његови претходници који су од ратних година до данас пливали за освештаним Богојављенским крстом, рекао да му није сметала хладна Требишњица да учини максималан напор.

Требишњица није била хладна ни за најмлађег овогодишњег пливача, Гојка Јанковића који има свега 13 година.

“Осјећај је лијеп, рекао би чак и врло топао, иако је вода хладна, а ја се надам да ћу у неким идућим годинама бити носилац крста”, казао је млади Гојко.

Прошлогодишњи носилац Богојављенског крста Петар Марић (47), најстарији је овогодишњи пливач, али и пливач који за крстом на Требишњици плива сигурно најдуже.

Каже да је сваке године неописив осјећај пливати на Богојављење, али је ове године то ипак било још величанственије.

“Кад видим оволико младих људи који су пливали на Требишњици, осјећај је још величанственији и сама слика ове младости говори све”, казао је Марић.

Прије пливања за Богојављенски крст, у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу је служена литургија и свештана богојављенска водица коју вјерници, по старом обичају, носе кући ради здравља и напретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана