Плитак џеп пензионере сели из великих станова

Анита Јанковић-Речевић
Плитак џеп пензионере сели из великих станова

Бањалука - Беспарица и ниска примања све чешће тјерају пензионере у Српској да због немогућности одржавања и плаћања пореза и режија продају или мијењају велике за станове с мањом квадратуром.

У агенцијама за промет некретнинама кажу да старији становници све чешће навраћају и стидљиво нуде свој стан на продају уз захтјев да им пронађу мање које би купили.

- Некадашњи официри, а сада пензионери који имају станове од 80 до 100 квадрата у елитним требињским насељима долазе и нуде их на продају тражећи истовремено да купе станчиће од 40 до 50 квадрата како би остатак живота проживјели достојанствено, а да не остају дужни за струју, воду, гријање и порез - каже власник агенције "Твико" у Требињу Васо Милић.

Истиче да је ова појава посебно изражена у посљедњих 12 мјесеци.

- Највише ме растужује што станове дају по значајно нижим цијенама од реалних. Квадрат продају за 1.000 до 1.200 КМ, јер им се жури иако се тржишне цијене њихових станова крећу око 1.700 марака. Чак три стана бивших официра сам продао за мање од 1.000 КМ по квадрату - каже Милић.

Да је ова појава у друштву све присутнија свједочи и власница агенције за некретнине "Мој дом" из Бијељине Сњежана Ракић, која каже да пензионери неријетко мијењају велике станове за мале уз симболичну доплату.

- Кад дјеца оду својим путем већина тих људи не зна шта ће са вишком простора па станове од 70 и више квадрата мијења за оне до 40, који су за њих врло атрактивни због малих режија - прича Ракићева и додаје да власници углавном као разлог наводе немогућност одржавања и плаћања режија.

Манојло Поповић из бањалучке агенције за некретнине "Сензор" каже да оваквим рјешењима прибјегавају и пензионери у граду на Врбасу.

- То најчешће раде људи који немају потомака па им се не исплати да буду у великим становима. Лоша финансијска ситуација тјера их да узму мање, па чак и лошије станове како би избјегли високе комуналне рачуне - рекао је Поповић и додао се да доста њих одлучује и да оде на село гдје је живот значајно јефтинији.

У градишкој агенцији "Сити" наводе да је такво стање у њиховој општини присутно већ дужи низ година.

- Код нас је то актуелно уназад четири-пет година. Људи треће животне доби продају чак и куће како би купили гарсоњерице, међутим, проблем је што у Градишци због великог одлива младих нема ко да купује ни куће ни велике станове - кажу у овој агенцији.

На продају дугогодишњег, породичног стана одлучио се и бањалучки пензионер Павле Ћ.

- Са малим примањима не могу поплаћати све обавезе, а да узимам новац од дјеце и унучади не желим. Имам стан од 56 квадрата и само гријање плаћам близу 100 КМ, а кад томе додам остале комуналије набере се повелика сума. Једва да ми остане 150 КМ за живот од пензије која износи свега 350 марака. Било је лакше са двије пензије док ми је жена била жива, али умрла је у фебруару и сад сам приморан да продам стан и купим мањи од тридесетак квадрата - прича овај пензионер.

Порасла тражња

Манојло Поповић истиче да је порасла продаја станова с доласком љетних мјесеци.

- Потражња је порасла од јуна, када су почели годишњи одмори, јер стиже доста наших грађана из дијаспоре који желе да овдје купе стан или кућу - рекао је Поповић и истакао да велику потражњу очекују и током јула и августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана