Плесом и пјесмом за другаре са аутизмом за мале, тако и велике, истакла Ратковићева

Анита Јанковић-Речевић
Плесом и пјесмом за другаре са аутизмом за мале, тако и велике, истакла Ратковићева

Бањалука - Хуманитарни концерт "Аутизам говори срцем" биће одржан у понедјељак у Градском позоришту "Јазавац" у Бањалуци са почетком у 19 часова, најавила је предсједница Центра за едукацију "Твоја ријеч" Оливера Ратковић.

Она је у петак са трибине "Отворена врата" позвала суграђане да дођу и подрже овај хумани догађај чији је циљ помоћ дјеци са потешкоћама у развоју.

Ратковићева је додала да ће се на концерту, који ће бити уприличен поводом Свјетског дана особа са аутизмом, публици представити многобројни учесници међу којима су Дјечији хор "Врапчићи", културно-умјетничка друштва "Свети Сава" и "Веселин Маслеша", те многи други.

- Концерт организујемо пети пут заредом са жељом да се дружимо, покажемо да прихватамо различитост као и да дјеца са потешкоћама у развоју могу да буду весела и раздрагана. Обећавамо добру журку, како за мале, тако и велике - истакла је Ратковићева и додала да улазница за овај догађај кошта осам марака.

Према њеним ријечима, на јавној трибини, којој су присуствовали стручњаци и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју, разговарано је о инклузији.

- Циљ сваке јавне трибине је да видимо у ком смјеру размишљамо, какве обавезе и права имају наша дјеца, шта нуди закон, колико се примјењује у пракси и како све то можемо унаприједити заједничким снагама - рекла је Ратковићева и додала да је, нажалост, све више дјеце са различитим потешкоћама у развоју.

Чланица Удружења "Дјеца свјетлости" и мајка дјетета са первазивним развојним поремећајем Данијела Вишњић каже да је питање ангажмана асистента у настави и даље један од најтежих проблема са којима се родитељи суочавају. 

- Никад до сада нисмо дочекали почетак школске године да засигурно знамо да нам је ангажман асистента одобрен. То је веома стресно и сваке године за његов ангажман морамо изнова подносити захтјев, без обзира на налазе који важе по неколико година - рекла је Вишњићева. 

Портпарол компаније "м:тел" Јелена Максимовић истакла је да ће током априла бити активан број 1415 путем којег грађани могу донирати једну КМ за помоћ дјеци са аутизмом.

- Наша компанија настоји да подржи што више манифестација које за циљ имају подизање свијести о осјетљивим групама и како бисмо им помогли да остваре што бољи положај у друштву - рекла је Максимовићева. 

Представница компаније "Телегроуп" Марија Вујиновић истакла је да ово предузеће четврту годину заредом подржава овај концерт, те обећала да ће то наставити и наредних година.

Центар за мајку и дијете

Ратковићева је истакла да би за два мјесеца, ако све буде текло по плану, требало да почне са радом Центар за мајку и дијете.

- Купили смо стамбено-пословни објекат и његова реконструкција је већ у току. У току је и израда намјештаја, а центар је већ регистрован као правна институција - рекла је Ратковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана