Plavi dizel za sve ratare

Željka Domazet
Plavi dizel za sve ratare

Sarajevo - Inicijativa za uvođenje plavog dizela u cijeloj BiH pokrenuta je juče, a da bi zaživjela, resorni ministri su zatražili izmjene Zakona o akcizama BiH.

Prijedlog su uputili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministri poljoprivrede RS Stevo Mirjanić i FBiH Šemsudin Dedić, a konačna odluka je na Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) i Savjetu ministara BiH. Ministri su razmatrali i primjenu akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i dogovorili nastavak aktivnosti da bi bila donesena tri ključna zakona - o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu. Sljedeće sedmice radna grupa sastavljena od predstavnika RS, FBiH, Brčko distrikta i Savjeta ministara krenuće sa finalizacijom tekstova ovih zakona.

- Podržali smo nastavak aktivnosti na usvajanju evropskih standarda, naročito kada je riječ o ispunjavanju uslova za izvoz mesa, peradi i jaja - istakao je Šarović.

Mirjanić je podsjetio da je plavi dizel u Srpskoj uveden prije nekoliko godina i da ga od 28.000 registrovanih poljoprivrednih proizvođača koristi gotovo 26.000. Samo ove godine će za plavi dizel biti izdvojeno između sedam i osam miliona KM.

- Uvođenje plavog dizela se pokazalo dobrim potezom i bilo bi dobro da to bude omogućeno svim proizvođačima u BiH i da se novac obezbijedi u Savjetu ministara. Dogovorili smo se da bude analizirano koliko bi novca trebalo za to i ko će imati pravo na plavi dizel, odnosno da imaju pravo proizvođači koji su registrovani - rekao je Mirjanić.

On je kazao da je u RS donesena nova strategija i strateški plan razvoja poljoprivrede i da novi model podrazumijeva podsticaj po grlu i hektaru, te da će biti obezbijeđena premija za mlijeko i pšenicu te ulaganja za kapitalne namjene i stimulacije za proizvedenu i prodatu robu domaćim proizvođačima.

- Ovaj model potencira veću masu proizvođača, da se obrađuje više zemljišta i da bude povećan stočni fond - rekao je Mirjanić, založivši se za ubrzanje procesa obilježavanja svih životinja i objekata i kompletiranje baze podataka, jer od toga zavisi realizacija podsticaja u 2016. godini.

Dedić je naglasio da je dogovoreno da tri zakona koja će biti donesena budu usaglašena sa zakonodavstvom EU, kao i novi zakon i podzakonska akta u vezi sa genetski modifikovanom hranom.

- Sistem podsticaja po grlu i hektaru u narednoj godini biće uveden i u FBiH, što će obezbijediti redovnost isplata. U narednom periodu biće uvedeno više reda u poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Dedić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Brčko distrikta, Agencije za bezbjednost hrane, Kancelarije za veterinarstvo i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Suša

Na pitanje da li će zbog suše u RS biti proglašena elementarna nepogoda, Stevo Mirjanić je rekao da su već u tri navrata imali informaciju za Vladu RS o suši i o njenim razmjerama, te da se rade procjene štete na kulturama po opštinama.

- Narednog četvrtka imaćemo finalnu informaciju koju ćemo razmatrati na sjednici Vlade i tada ćemo procijeniti da li ima osnova da bude proglašena elementarna nepogoda - rekao je Mirjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana