Плате у Републици Српској морају да буду веће

ATV
Плате у Републици Српској морају да буду веће

Плате у Републици Српској морају да буду веће, закључак је то након састанка предсједнице Републике Српске и предсједнице Савеза Синдиката. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједн Синдиката Ранка Мишић поручују да више не може да се чека, јер радно способно становништво одлази.

Најнижа плата у Српској ове године требало би да износи 500 марака, а просјечна хиљаду, што је само једна од мјера Меморандума који су Мишићева и Цвијановићева потписале још 2017. године. 

“Ми очекујемо да се крене од најниже плате негдје до прве половине ове године имамо ново повећање најниже плате која ће аутоматски погурати и остале плате. Односно да имамо потписане колективне уговоре до краја априла, да добијемо општи колективни уговор. Јако нам је важна подршка предсјендице Републике. И то понављам из два разлога, као потписница овог меморандума, некога ко је интензивно са нама радио. Није било лако”, истакла је Ранка Мишић, предсједник Савеза Синдиката Републике Српске. 

“Прво Република Српска губи значајан радно способан потенцијал. То је под број један, а под број два јесте и чињеница да ви то не можете брзо да надомјестите. Не можете брзо да надомјестите ту радну снагу. И да је далеко јефтиније и за послодавца и за друштво, да се повећају плате, а да се задрже људи који знају да раде свој посао. Зашто би они привређивали негдје изван ових простора”, нагласила је Жељка Цвијановић, предсјендик Републике Српске. 

Све договорено тече по плану, поручују Ранка Мишић и Жељка Цвијановић. Тако су већ спремни и закони који ће регулисати права радника, а који ће се у наредном периоду наћи пред народним посланицима. Крајем овог мјесеца, каже Мишићева, могао би да буде потписан и општи колективни уговор, који за сада једино кочи питање регреса. Ипак, најважнији задатак је повећати плате, кажу у Савезу. 

Тако мисли и предсједник Владе Радован Вишковић. Зато ће Влада предложити Народној скупштини Српске закон који ће омогућити да свим послодавцима у реалном сектору који повећају плате запосленима, Република из буџета на крају године врати дио износа од уплаћених пореза и доприноса.

“Ми ћемо вјероватно са том мјером ићи од 01.07. ове године и тако да ћемо већ крајем 2019. године оним послодавцима који својим запосленима повећају плате преко износа који данас имају, сигурно суфинансирати тај дио повећања, ево у проценту који се договоримо”, истакао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

То је пун погодак, кажу послодавци. Задовољни радници и послодавци, а уз то, поручује Саша Тривић, члан Скупштине Уније удружења послодаваца Републике Српске, смањује се и сива економија. 

“На тај начин ми смо уствари нашли и неко прелазно рјешење за све псолодавце који су угрожени сивом зоном обзиром да се са растом плата повећава и разлика између доброг и лошег псолодавца”, Истакао је Саша Тривић, члан Скупштине Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Ове године повећане су плате радницима у просвјети и Министарству унутрашњих послова, а најнижа плата повећана је са 430 на 450 марака. У Републици Српској тренутно има скоро 267 хиљада радника, од којих око 110 хиљада прима плату до 600 марака. Нешто мање од 70 хиљада радника мјесечно прима између 439 и 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана