Плате у РС веће, каса нетакнута

nezavisne.com
Плате у РС веће, каса нетакнута

Бањалука - Иако је власт у Републици Српској прије неколико мјесеци повећала неопорезиви дио плате са 200 на 500 КМ, то се засад није негативно одразило на њене приходе по основу пореза на доходак.

Наиме, према подацима Пореске управе РС, за 11 мјесеци ове године по том основу је прикупљено 213,5 милиона марака, што је за пола милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, каже како је још рано говорити о ефектима одлуке о повећању неопорезивог дијела зараде с обзиром на то да се средства по обрачуну с већим неопорезивим дијелом плате прикупљају тек неколико мјесеци, али да су трендови позитивни.

“Можда је још рано о свему говорити, али све указује да је било више уплаћених пореза јер су расле плате, а повећао се и број радника. Ово нам говори да је теза да се растерећењем опорезивања рада остварују позитивни ефекти у смислу раста плата и раста запослености одржива. Све то може бити претпоставка на основу које се може ићи у даље растерећење опорезивања рада”, истиче Аћић.

С њим се слаже и Горан Радивојац, професор на Економском факултету у Бањалуци, који каже како је јасно да су плате преко неопорезивог дијела расле јер се послодавцима отворио простор да то ураде.

“Десило се оно што је и била идеја, а то је да за исти износ пореза и доприноса, или нешто више, радник добије већу плату. Држава добија исто, а послодавци су мање оптерећени, док разлика између тога иде радницима”, казао је Радивојац.

Иначе, генерално гледано, Пореска управа РС је за 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 2,23 милијарде марака, што је за 96,4 милиона КМ, или пет одсто, више него у истом периоду прошле године.

“Ови подаци указују на наставак задовољавајућег тренда раста прихода у готово свим сегментима. Заслуге за такве позитивне показатеље се могу приписати свакодневним активностима које Управа предузима кроз редовну наплату и теренске контроле, као и услуге пореским обвезницима, али је нарочито аутоматизација пословних процеса кроз имплементацију интегрисаног информационог система у Пореској управи утицала на позитиван ефекат наплате јавних прихода”, саопштено је из Пореске управе РС.

У сегменту директних пореза, највећи раст забиљежен је код наплате пореза на добит, који је прикупљен у износу од 207,3 милиона КМ, што је за 28,2 милиона КМ, или 16 процената, више. Доприноси су за 11 мјесеци ове године наплаћени у износу од 1,37 милијарди КМ, што је за 33,9 милиона КМ, или три процента, више него у истом периоду 2017. године.

За Фонд ПИО наплаћено је 782,4 милиона марака, или 57 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 491,2 милиона марака, што је мање за шест процената у односу на упоредни период.

У периоду јануар - новембар ове године на подручју РС регистрован је 1.151 порески обвезник и 2.725 предузетника, док је истовремено одјављено 355 правних лица и 904 предузетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана