Планови за обнову чекају зелено свјетло

В. К.
Планови за обнову чекају зелено свјетло

Сарајево - БиХ је почетком мјесеца на адресу Скупштине донатора послала нови, шести потпројекат из Регионалног програма збрињавања избјеглих и расељених лица вриједан 17,5 милиона евра, у оквиру којег је планирана реконструкција више од 500 стамбених објеката.

БиХ је, у оквиру тог програма на коме заједнички раде земље региона, Европе и међународне институције, до сада одобрено 48,6 милиона евра за пет потпројеката којима је предвиђена обнова око 2.000 објеката за потребе повратка, те изградња 512 станова.

У оквиру шестог потпројекта планирана је реконструкција 235 породичних кућа у РС и 365 станова, од којих 245 на подручју ФБиХ и 120 на подручју Српске.

Све би требало да буде завршено до 2020. године, а сви станови ће, како су раније казали у Министарству за људска права и избјеглице БиХ, остати у власништву општина и градова, који обезбјеђују грађевински опремљено земљиште и прикључке на инфраструктуру.

- БиХ је завршила свој дио посла. Потпројекат је достављен надлежнима и у јуну очекујемо одлуку о томе да ли ће бити одобрен или не - казао је помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Радован Грајић.

Регионални програм финансира међународна заједница, уз подршку УНХЦР-а, ОЕБС-а и Развојне банке Савјета Европе, а у оквиру програма требало би да буде обезбијеђен трајни кров над главом за око 74.000 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана