Плаћеном праксом до неопходног кадра

Анита Јанковић Речевић
Плаћеном праксом до неопходног кадра

Бањалука - Теорија у учионицама и плаћена пракса у предузећима модел је по којем ће се убудуће школовати већина средњошколаца у Републици Српској, а главни циљ дуалног образовања је да младима скрати пут до првог посла и ојача домаћу привреду.

Сличних примјера похађања праксе било је и до сада, али би захваљујући споразуму о сарадњи у оквиру пројекта “Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању”, који су јуче потписали представници Министарства просвјете и културе РС, Привредне коморе и Уније удружења послодаваца РС, све требало бити масовније и организованије.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић истакла је да Српска мора имати систем образовања који гарантује нова радна мјеста и привредни развој, те да би нови споразум, који дефинише обавезе образовног система и привредника, томе требало значајно да допринесе.

- Циљ је да ђаци током школовања стекну потребна знање и вјештине да би били конкурентни на тржишту рада, због чега ће ученици убудуће ићи на праксу код послодаваца, која ће им бити плаћена у зависности од часова проведених на раду. Након завршетка школе најбољи ће имати могућност да остану у тој фирми - рекла је Тривићева и додала да је у пројекат укључено више од 15 компанија.

Навела је да је Српској неопходан кадар за металну, дрвопрерађивачку и текстилну индустрију, који су носиоци привредног развоја Републике.

- Средњошколци у РС се школују за 119 занимања, а до краја године ћемо утврдити која су ишчезла, а која нова нам требају. Српској недостаје око 2.000 информатичара који би радили у привреди - навела је Тривићева.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић сматра да је потписивањем овог споразума направљен велики искорак.

- Биће створени услови да добијемо квалитетне и оспособљене раднике који могу одговорити потребама домаће привреде - објаснио је Петричевић.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да слиједи рад на акционом плану, који ће прецизирати ко ће шта радити и како.

- Привреда је у успону, уводе се нове технологије и због тога је важно да образовни систем прати тржиште рада - казао је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић појаснио је да ће ученици занатских занимања у првом разреду средње школе имати дан практичне наставе, у другом два, а у трећем три дана.

- Добиће симболичну новчану накнаду или плаћен превоз и топли оброк, а Влада та давања неће опорезовати - навео је Шкребић и додао да се на овај начин спречава одлив младих.

Реформа образовања

Наталија Тривић је истакла да ће ресорно министарство у наредном периоду радити на реформи образовања, ревизији старих и креирању нових наставних планова и програма за средње школе.

- Позвали смо стручњаке да нам помогну у реформским процесима образовања и до априла идуће године имаћемо нову уписну политику - рекла је Тривићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана