Pitanja socijalne pravde važna za pravednu ekonomsko-socijalnu politiku

Srna
Pitanja socijalne pravde važna za pravednu ekonomsko-socijalnu politiku

Banjaluka - Država mora da vodi pravednu ekonomsko-socijalnu politiku, te veliki značaj ima otvaranje pitanja socijalne pravde i jednakosti, poručeno je večeras na predavanju o socijalizmu i socijalnoj pravdi koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka.

Predavanje o odnosu socijalne pravde i ljudskih prava i društvenih mreža, kao i o neoliberalizmu i urušavanju socijalne pravde večeras je u Banjaluci otvorio predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak, povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

Selak je istakao da država mora da pokaže brigu za svoj narod i mora da mu garantuje sigurnost, pravdu i ravnopravnost.

"Današnji dan može poslužiti kao apel i upozorenje svim političkim subjektima u Republici Srpskoj da se odgovornije posvete socijalnoj pravdi, koja je opšti preduslov za napredak društva", rekao je Srni Selak prije početka predavanja.

Doktor Političkih nauka Vlade Simović istakao je značaj otvaranja pitanja socijalne pravde i socijalne jednakosti, jer je u cijelom svijetu sve jači jaz između bogatih i siromašnih.

"Živimo u društvu socijalne nejednakosti i velike socijalne nepravde, te su ova pitanja naročito značajna za zemlje koje su, kao što je to BiH, osiromašene u ratu", ocjenjuje Simović.

On je naveo da Republika Srpska ima dosta socijalnih davanja.

"Ima jedno od najjeftinijih visokoškolskih obrazovnih sistema, te besplatno zdravstvo i školstvo, ali to za građane nije dovoljno", rekao je Simović.

Sa druge strane, dodao je on, cijeli svijet je u velikoj socijalnoj nejednakosti, te upitao kako onda Srpska, kao periferija tog svijeta, može uhvatiti korak veće socijalne jednakosti, kada je i svijet još u tom procesu.

Ujedinjene nacije su 2007. godine su donijele odluku da će 20. februar obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana