Питања социјалне правде важна за праведну економско-социјалну политику

Срна
Питања социјалне правде важна за праведну економско-социјалну политику

Бањалука - Држава мора да води праведну економско-социјалну политику, те велики значај има отварање питања социјалне правде и једнакости, поручено је вечерас на предавању о социјализму и социјалној правди које је организовао Градски одбор Социјалистичке партије Бањалука.

Предавање о односу социјалне правде и људских права и друштвених мрежа, као и о неолиберализму и урушавању социјалне правде вечерас је у Бањалуци отворио предсједник Градског одбора СП Бањалука Горан Селак, поводом Свјетског дана социјалне правде.

Селак је истакао да држава мора да покаже бригу за свој народ и мора да му гарантује сигурност, правду и равноправност.

"Данашњи дан може послужити као апел и упозорење свим политичким субјектима у Републици Српској да се одговорније посвете социјалној правди, која је општи предуслов за напредак друштва", рекао је Срни Селак прије почетка предавања.

Доктор Политичких наука Владе Симовић истакао је значај отварања питања социјалне правде и социјалне једнакости, јер је у цијелом свијету све јачи јаз између богатих и сиромашних.

"Живимо у друштву социјалне неједнакости и велике социјалне неправде, те су ова питања нарочито значајна за земље које су, као што је то БиХ, осиромашене у рату", оцјењује Симовић.

Он је навео да Република Српска има доста социјалних давања.

"Има једно од најјефтинијих високошколских образовних система, те бесплатно здравство и школство, али то за грађане није довољно", рекао је Симовић.

Са друге стране, додао је он, цијели свијет је у великој социјалној неједнакости, те упитао како онда Српска, као периферија тог свијета, може ухватити корак веће социјалне једнакости, када је и свијет још у том процесу.

Уједињене нације су 2007. године су донијеле одлуку да ће 20. фебруар обиљежавати као Свјетски дан социјалне правде будући да се социјални развој мора темељити на правди, солидарности и једнакости међу свим земљама и унутар сваке од њих, а социјална правда, једнакост и правичност чине темељне вриједности сваког друштвеног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана