Пијани путници таксистима тање пазар

Милијана Латиновић
Пијани путници таксистима тање пазар

Бањалука - Таксисти у читавој РС незадовољни су новим прописима које доноси Закон о безбједности саобраћаја БиХ, а највеће муке задају им казне због превоза пијаних путника.

Ступање на снагу новог Закона о безбједности саобраћаја у БиХ, данима је већ главна тема међу таксистима који кажу да ће због нових прописа остати без многих путника или плаћајући казне изгубити и оно мало што зараде.

Овим законом прописана је казна од 40 КМ за возача који на сувозачевом мјесту превози особу која је очигледно под утицајем алкохола или опојних средстава.

- Немогуће је човјеку који је попио чашицу више објаснити да сједне на задње сједиште, у супротном ћу ја као возач платити казну ако нас заустави полиција, а он сједи на мјесту сувозача - рекао је предсједник Бањалучког таксија Драган Пуришић и додао да у времену кризе и немаштине, таксисти нису у прилици да бирају кога ће да возе.

Пуришић истиче да је осим тога велики проблем и превоз дјеце, јер би поштујући законске одредбе, таксисти морали да имају двије сједалице, за мање и веће дијете.

- Ако сједалице возим у гепеку, питам се гдје онда да ставим кофере, јер сваки трећи путник тражи да га возим на аутобуску станицу и са собом носи кофер - рекао је Пуришић и нагласио да ће покушати у договору са надлежнима да затражи корекцију ових одредби.

Међу таксистима на подручју општине Шипово кружи прича да ће бити принуђени да организују протесте.

- Један колега је предложио да организујемо протесте због ових нових прописа, па видјећемо шта ће бити. Морам превести човјека кад ме позове, не могу му рећи "ти си пијан иди својим аутом", па да изгуби главу - рекао је таксиста из Шипова Младен Ловре.

Таксисти примједбе имају и на законску обавезу везања појаса, на шта им се до сада, како кажу, гледало кроз прсте.

- Никад не знамо ко је путник на задњем сједишту и шта му може пасти на памет да уради, да омета у вожњи или изазове несрећу, везан се не могу ни бранити, нити било шта учинити, а свакаквих путника имамо - рекао је Ловре.

Међутим, има и оних који су сами себи и прије ступања на снагу новог закона, скројили прописе, према којима уопште не возе пијане путнике.

- Када видим да је путник очигледно пијан нећу да га возим уопште, да не бисмо настрадали обојица јер може да ме омета у вожњи - рекао је таксиста из Бијељине Секула Лакић.

Таксиста из Добоја Дарко Јосиповић истиче да су казне прописане новим законом превисоке у односу на обим посла и зараду, како таксиста, тако и свих возача у РС.

- Не треба ни возити пијане путнике на предњем сједишту, али како да им ми објаснимо да морају сјести иза. С друге стране ако се већ кажњава онда треба казнити оног ко је пијан, а не возача - рекао је Јосиповић.

Помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Зоран Андрић истиче да је ова одредба и раније постојала у Закону о безбједности саобраћаја на путевима БиХ, али није била прописана казна.

- Циљ ове одредбе јесте да онемогући физички контакт лица које не влада својим поступцима, а које може утицати на начин управљања моторним возилом, односно на возача - рекао је Андрић и додао да би овлашћено службено лице издало прекршајни налог по овом основу, мора постојати основана сумња да је лице очигледно под утицајем алкохола.

Ауто-сједалице

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да се организовањем таксиста у удружења може испоштовати законска одредба о обавезној употреби ауто-сједалица за дјецу.

- Уколико неколико аутомобила у оквиру удружења има одговарајуће ауто-сједалице, довољно је да оператер у централи пита путнике да ли возе дјецу, како би послали тај аутомобил и тиме испоштовали закон и што је најважније осигурали безбједност дјетета - истакао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана