Petrović saslušan zbog prodaje prostora

Goran Maunaga
Petrović saslušan zbog prodaje prostora

Doboj - Gradonačelnik Doboja Obren Petrović saslušan je juče u dobojskoj Policijskoj upravi u sklopu istrage o sumnjivim prodajama nekoliko poslovnih prostora u tom gradu.

Petrović se zadržao oko 15 minuta u zgradi Policijske uprave, a odazvao se na poziv policije koja pod nadzorom Okružnog tužilaštva istražuje slučajeve spornih prodaja poslovnih prostora u Doboju.

Portparol MUP-a Republike Srpske Danica Gnjatović potvrdila je da je Petrović dao izjavu.

- Petrović je u Policijskoj upravi saslušan u pratnji advokata - kaže Gnjatovićeva.   

Prostori u vlasništvu grada Doboja prodati su na osnovu Petrovićeve odluke za koju nije imao saglasnost Skupštine grada ni Pravobranilaštva RS.

Policija je istragom utvrdila da prodaja poslovnog prostora "Večernjih novosti" ima obilježja krivičnog djela.

Istraga je otvorena nakon što je Pravobranilaštvo RS utvrdilo da gradonačelnik prilikom prodaje nekoliko poslovnih prostora nije poštovao procedure, pa je početkom februara podnijelo tužbe kojima traže poništenje tri kupoprodajna ugovora koje je sklopio Grad Doboj. Riječ je o prostorima u Ćuprijskoj i ulici Kneza Lazara.

- Grad Doboj je u junu prošle godine nezakonito prodao poslovni prostor "Večernjih novosti" u Ćuprijskoj ulici Slađanu Joviću i Goranu Simiću. Nekretnine nije moguće prodati samo odlukom gradonačelnika. To nije moguće bez mišljenja Pravobranilaštva i bez odluke Skupštine grada Doboja - kažu u Pravobranilaštvu. Petrović nije imao saglasnost ni za prodaju dva poslovna prostora u ulici Kneza Lazara, koje je kupio Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS iz Klokotnice.

Kompanija "Novosti" ranije je saopštila da je grad uzurpirao njihove prostorije i za 62.000 KM ih prodao Simiću. On je u medijima tvrdio da je prostorije kupio za prijatelja Jovića, nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Doboja.

U Gradskoj upravi su tvrdili da je prostor "Večernjih novosti" njihov čime su pravdali i prodaju. To je omogućilo da kupac, blizak gradskoj vlasti, za male pare dođe do atraktivnog prostora u centru grada. Transakcija bi tako i završila da se u sve nije umiješala kompanija "Novosti".

U SDS-a su naveli da se Petrović odazvao na poziv i da je dao izjavu u pratnji svog branioca.

Petrović i njegov branilac Goran Nešković juče nisu odgovarali na telefonske pozive, a odgovori nisu stigli ni iz Službe za odnose s javnošću grada Doboja.

Prostor za administraciju

Policija je 2015. godina istraživala i kupovinu poslovnog prostora površine 383 metra kvadratna za potrebe lokalne administracije. Grad Doboj je prostor, po pozivu gradonačelnika Obrena Petrovića, 2012. godine kupio po cijeni od 2.550 KM po kvadratu, iako je prodavac za taj lokal tražio 1.850 KM po kvadratnom metru, čime je budžet grada oštećen za 425.200 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana