Petovalentna vakcina stiže danas

M. L.
Petovalentna vakcina stiže danas

Banjaluka - Petovalentna vakcina koje nekoliko dana nije bilo u većini domova zdravlja u Srpskoj, danas stiže u centre za vakcinaciju, potvrdio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Miodrag Marjanović.

On je istakao da će domovima zdravlja biti dostavljene dovoljne količine ove vakcine, da bi sva djeca na vrijeme bila vakcinisana.

- Dobavljač „Farmamak“ dostavlja petovalentnu vakcinu svima u BiH. Vakcina stiže sukcesivno, u nekoliko serija i mora proći određenu provjeru. Kada Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da zeleno svjetlo, a to potraje nekoliko dana, kao što se i sada desilo, vakcina stiže u sve centre - rekao je Marjanović i dodao da ostalih obaveznih vakcina ima dovoljno. U banjalučkom Domu zdravlja, gdje pentaksim vakcine nemaju od 12. decembra, ističu da MMR vakcine ima dovoljno, te dodaju da je u posljednje vrijeme povećan broj vakcinisane djece. Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini Zoran Dakić kaže da već pet dana nemaju pentaksim vakcinu, dok ostalih ima dovoljno.

Pedijatar u Domu zdravlja u Gradišci Slavica Ivanković-Bencuz ističe da posljednjih desetak dana nemaju petovalentnu vakcinu, a nema je ni u Rogatici.

- Nismo imali ovu vakcinu u novembru, a nema je ni sada - rekao je direktor rogatičkog Doma zdravlja Siniša Milješić. U domovima zdravlja u Derventi i Trebinju kažu da nemaju problema sa nestašicom pentaksim vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana