Петицијом против потпуне забране цигарета у кафићима

Данијела Стоканић
Петицијом против потпуне забране цигарета у кафићима

Бањалука - Угоститељи из Републике Српске покрећу петицију којом од надлежних траже да се из Нацрта закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење избришу одредбе којима се уводи потпуна забрана пушења у угоститељским објектима.

Угоститељи тврде да ће потпуна забрана пушења у кафићима и клубовима утицати на смањење промета, што би могло довести до гашења бројних радних мјеста.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у РС Жељко Татић истакао је да су у току активности чији је циљ да се спријечи усвајање, како кажу, погубног и ригидног закона који може имати несагледиве посљедице на пословање угоститеља.

- Нисмо против заштите здравља, нити смо за промоцију пушења, али смо приморани да реагујемо, с обзиром на то да се одредбе овог закона директно односе на наше пословање и угрожавају га - истакао је Татић.

Додао је да удружење своје захтјеве базира на истраживањима јавног мњења које показује да ће промет у угоститељским објектима опасти до 20 одсто.

- Као резултат тога, очекивани просјечни пад прихода од ПДВ-а на нивоу БиХ износио би око 38 милиона КМ, у поређењу са 2016. годином - казао је Татић.

Он је нагласио да је Аустрија, која је чланица Европске уније, одустала од потпуне забране пушења у угоститељским објектима, која је требало да ступи на снагу у јануару 2018. године.

- Процијењене су све негативне економске импликације таквог потеза, па се на вријеме одустало од потпуне забране - истиче Татић.

Нацртом закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, који је упућен у Народну скупштину РС, предвиђена је забрана конзумирања цигарета у свим затвореним јавним мјестима.

У Министарству здравља и социјалне заштите Српске истичу да су одредбе овог нацрта закона предложене у складу са Оквирном конвенцијом о контроли дувана Свјетске здравствене организације.

Како су навели, радна група која је припремала наведени нацрт руководила се препорукама и доказима који су на темељу многих истраживања у свијету дефинисали препоруке у овој области.

- Кад је у питању потпуна забрана пушења у затвореним јавним мјестима, а на основу информација америчког Института за истраживања рака и Свјетске здравствене организације, докази показују да свеобухватна забрана пушења на јавним мјестима смањује изложеност пасивном пушењу и да као таква има јавну подршку - објаснили су у Министарству.

Додали су да увођење ове мјере нема негативне економске ефекте на пословање, те истовремено доприноси смањењу пушења, побољшању здравствених исхода, повећава продуктивност и смањује трошкове здравствене заштите.

- Непотпуне мјере забране пушења на јавним мјестима којима се дјелимично ограничава пушење у затвореном јавном простору може да смањи излагање пасивном пушењу, али не пружа адекватну и потпуну заштиту од штетног дејства пасивног пушења - казали су у Министарству.

СЗО

Према информацијама Свјетске здравствене организације (СЗО), приходи угоститељских објеката се у случају потпуне забране пушења могу чак повећати, јер су већина људи непушачи.

- Мит је да ови акти штете угоститељству. Студије су показале да ове мјере имају позитиван или неутралан ефекат на угоститељске објекте - наведено је на сајту ове организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана