Petarde igru pretvaraju u tragediju

Anita Janković-Rečević
Petarde igru pretvaraju u tragediju

Banjaluka - Petarde, vatromet i arsenal drugih pirotehničkih sredstava koja se uglavnom koriste u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika opasna su zabava, naročito za najmlađe, jer se radoznala igra može pretvoriti u tragediju.

Na području Republike Srpske zbog nestručnog rukovanja petardama prošle zime povrijeđena su dva maloljetnika, a nesreća u kojoj je jedanaestogodišnji dječak iz Banjaluke zadobio teške povrede oka, trebalo bi da bude opomena roditeljima, bakama i djedovima koji posegnu da mališanima kupe pirotehnička sredstva. Godinu nakon tragedije iza tog nesrećnog dječaka, učenika sedmog razreda banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić" su tri operacije lijevog oka i neizbrisiva trauma zbog izgubljenog vida.

- Sačuvano je oko, ali nažalost vid nije i dječak sto odsto ne vidi na to povrijeđeno. On ide redovno u školu, prati gradivo i veoma je dobar, ali eto ima tu ružnu uspomenu iz djetinjstva - rekla je direktorica pomenute škole Željka Opačić.

Podsjetila je da se sve desilo zbog radoznalosti, tokom igre u kojoj je sedam učenika petardu ubacilo u staklenu bocu koja se prilikom eksplozije rasprsla, a komadi stakla povrijedili dječaka.

- Zbog te tragedije smo iz bezbjednosnih mjera ove zime donijeli odluku da djeca tokom odmora borave isključivo u školskom dvorištu. Kapije će biti zatvorene od danas do kraja polugodišta. Apelujem na svu djecu da to nisu igračke za njih, a roditelji ako baš žele da im to kupe neka tokom paljenja budu sa svojim mališanima - rekla je Opačićeva.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović je istakla da niko nije kažnjen zbog pomenute tragedije.

- Policijski službenici su nakon obavljenog razgovora sa povrijeđenim dječakom i njegovim roditeljima, kao i niza drugih sprovedenih radnji, utvrdili da se dijete samo povrijedilo za vrijeme kretanja od škole do kuće. Postupajući tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela - rekla je Markanovićeva.

Da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali i da bi predstojeći novogodišnji i božićni praznici protekli bezbjedno, MUP RS će u narednom periodu sprovoditi akciju čiji je cilj sprečavanje neovlašćene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava.

U MUP-u Srpske su istakli da će pojačanu kontrolu prodavnica u kojima se mogu kupiti pirotehnika sredstva sprovoditi u saradnji sa opštinskim inspektorima.

- Vlasnici prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja pirotehnike mora biti u skladu sa važećim propisima - rekli su u MUP-u.

Istakli su da su tokom prošlogodišnje akcije oduzeli 40.415 petardi, vatrometa i prskalica, a izdali su i 11 prekršajnih naloga.

- Biće organizovana i predavanja u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj da bismo edukovali mlade o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstva. Namjera je da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti i nevladine organizacije - naveli su u MUP-u i apelovali na građane da ne koriste petarde, jer nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice po zdravlje i život.

Kazne i do 5.000 maraka

U Policijskoj upravi Banjaluka kažu da se pirotehnički proizvodi za zabavu mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine.

- Kazne za osobe koja pale pirotehnička ili eksplozivna sredstva na način da uznemiravaju građane za fizičko lice se kreću od 300 do 900 KM. Privredno društvo koje se bavi prometom pirotehnike bez odobrenja MUP-a platiće kaznu od 1.000 do 5.000 maraka, dok će od 1.000 do 3.000 KM platiti osoba koja prodaje, nabavlja i upotrebljava pirotehniku suprotno zakonu - dodali su u PU Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana