Petar Đokić: Mofas stao na čvrste noge

Srna
Petar Đokić: Mofas stao na čvrste noge

Istočno Sarajevo - Preduzeće "Mofas" u Istočnom Sarajevu pokrenulo je proizvodnju u punom kapacitetu na nekoliko linija, a u planu je da to bude učinjeno i sa preostalim, što će rezultovati rastom obima posla.

Direktor "Mofasa" Branko Kenjić je istakao da je u potpunosti obnovljena i punim kapacitetom pokrenuta proizvodnja na linijama zupčanika, bregastih vratila i radilica, a da je počela i proizvodnja na liniji glava cilindra, koja bi u junu trebalo da dostigne puni obim.

- U ovoj godini ostvarena je realizacija od oko 2,1 milion KM, uglavnom za inostrano tržište. "Mofas" ima 95 radnika, izmirene su obaveze zaključno sa martom, a prosječna plata je veća od 650 KM - istakao je Kenjić.

Preduzeće "Mofas" su prije godinu zajednički osnovali Vlada RS, kao vlasnik bivšeg "Famosa" i njemačka firma "Pol Berhart". Direktor "Pol Berharta" Dirk Ote kaže da su došli u "Famos" da pokrenu proizvodnju i da su uspjeli.

- Urađeno je mnogo, ali još nismo blizu cilja da se razvijemo u modernu fabriku koja će biti spremna da svoje proizvode izvozi na svjetsko tržište - kazao je Ote.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je tokom obilaska pogona "Mofasa" da postoje jasni razvojni planovi koji idu u pravcu povećanja obima i vrijednosti proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

- Osjećam optimizam kod radnika i ovo potvrđuje opravdanost naše ideje da na ovaj način sačuvamo proizvodnju. Svi sumnjivci koji su govorili da će ovo propasti i da od ovoga nema ništa sada moraju da pognu glavu i da priznaju da smo napravili nešto što daje rezultate - kazao je Đokić i dodao da je svim bivšim radnicima "Famosa", kada je došlo do formiranja nove firme, uvezan radni staž i isplaćena otpremnina.

Radnik nekadašnjeg "Famosa", a sada "Mofasa" Slavko Marković kaže da je zadovoljan što je nastavljena proizvodnja, da imaju dovoljno posla i da su im plate redovne i ističe da je ovo spas za bivši "Famos". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana