Петар Ђокић: Мофас стао на чврсте ноге

Срна
Петар Ђокић: Мофас стао на чврсте ноге

Источно Сарајево - Предузеће "Мофас" у Источном Сарајеву покренуло је производњу у пуном капацитету на неколико линија, а у плану је да то буде учињено и са преосталим, што ће резултовати растом обима посла.

Директор "Мофаса" Бранко Кењић је истакао да је у потпуности обновљена и пуним капацитетом покренута производња на линијама зупчаника, брегастих вратила и радилица, а да је почела и производња на линији глава цилиндра, која би у јуну требало да достигне пуни обим.

- У овој години остварена је реализација од око 2,1 милион КМ, углавном за инострано тржиште. "Мофас" има 95 радника, измирене су обавезе закључно са мартом, а просјечна плата је већа од 650 КМ - истакао је Кењић.

Предузеће "Мофас" су прије годину заједнички основали Влада РС, као власник бившег "Фамоса" и њемачка фирма "Пол Берхарт". Директор "Пол Берхарта" Дирк Оте каже да су дошли у "Фамос" да покрену производњу и да су успјели.

- Урађено је много, али још нисмо близу циља да се развијемо у модерну фабрику која ће бити спремна да своје производе извози на свјетско тржиште - казао је Оте.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је током обиласка погона "Мофаса" да постоје јасни развојни планови који иду у правцу повећања обима и вриједности производње и отварања нових радних мјеста.

- Осјећам оптимизам код радника и ово потврђује оправданост наше идеје да на овај начин сачувамо производњу. Сви сумњивци који су говорили да ће ово пропасти и да од овога нема ништа сада морају да погну главу и да признају да смо направили нешто што даје резултате - казао је Ђокић и додао да је свим бившим радницима "Фамоса", када је дошло до формирања нове фирме, увезан радни стаж и исплаћена отпремнина.

Радник некадашњег "Фамоса", а сада "Мофаса" Славко Марковић каже да је задовољан што је настављена производња, да имају довољно посла и да су им плате редовне и истиче да је ово спас за бивши "Фамос". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана