Pet godina uspješnog rada u novom objektu bolnice u Bijeljini

Srna
Pet godina uspješnog rada u novom objektu bolnice u Bijeljini

Bijeljina - Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini u julu navršava pet godina rada u novom objektu, a direktor Siniša Maksimović sa ponosom ističe da je u tom periodu u njoj rođeno 4.500 beba.

“Nakon pet godina rada u novoj bolnici možemo reći da je sve što je rečeno na njenom otvaranju i učinjeno, što na najbolji način opravdava sredstva i opredijeljenost Vlade Republike Srpske da ulaže u zdravstveni sistem”, ocijenio je Maksimović.


Sumirajući proteklih pet godina uspješnog rada bolnice “Sveti Vračevi”, Maksimović navodi da je u njenoj poliklinici pregledano 700.000 ljudi, hospitalizovano 75.000 pacijenata i urađeno 20.000 operacija iz različitih hirurških oblasti.

On kaže da je napravljen ogroman napredak zahvaljujući tehnologiji i opremi kojom raspolažu, te zahvaljujući stručnom usavršavanju koje stalno traje.

Maksimović ističe da su velika ulaganja u zdravstveni sistem u Republici Srpskoj nastavljena i da se nakon izgradnje bolnice u Bijeljini završava se izgradnja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, bolnica u Istočnom Sarajevu i priprema izgradnja nove bolnice u Doboju.

“Zdravstveni sistem se značajno unapređuje i namjera Vlade Srpske je da pomaže stanovništvu, da se bolje i kvalitetnije liječi i živi u Republici Srpskoj”, zaključuje Maksimović.

U tekstu, koji je povodom jubileja objavljen na internet stranici bijeljinske bolnice, izdvaja se rad savremene angio sale u kojoj je od septembra 2014. godine ovu najsavremeniju zdravstvenu zaštitu samo u prvoj godini koristilo 600 pacijenata, a urađeno je 750 procedura.

“Danas se u angio sali godišnje urade intervencije na krvnim sudovima srca kod 900 pacijenata i više od 1.200 procedura, a 60 odsto pacijenata su iz drugih dijelova Republike Srpske”, navodi se u tekstu.

Od 2015. godine u bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini djeluje i Centar za edukaciju djece oboljele od dijabetesa, za 50 djece oboljele u regiji.

Bijeljinska bolnica je u proteklih pet godina dobila i dva ugledna priznanja - Zlatnu medalju knez Ivo od Semberije za postignut visok nivo zdravstvene zaštite i povećan obim pružanja usluga stanovništvu po najsavremenijim standardima i Zlatnu medalju Knez Ivo od Semberije koja je dodijeljena Radmili Mlađenović, specijalisti interne medicine i subspecijalisti reumatologije.

Tokom izuzetne saradnje sa najuspješnim zdravstvenim ustanovama u regionu, bijeljinska bolnica dobila je i brojna priznanja uglednih stručnjaka.

Generalni direktor Instituta za majku i dijete u Beogradu i specijalista dječije plastične hirurgije Radoje Simić rekao je da je zadivljen kako bolnica u Bijeljini izgleda, uz ocjenu da je u mnogo segmenata i bolja od mnogih bolnica u Beogradu.

“Sve je savremeno, a najbitnije je, u šta sam se uverio, da osoblje zna da rukuje tom opremom i da je primeni u lečenju dece”, istakao je Simić.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić rekao je da je fasciniran bijeljinskom bolnicom i da odavno nije vidio uređeniju zdravstvenu ustanovu, te uz pohvale njenom rukovodstvu najavio da će na ovom primjeru da nauče kako pažnja dobrog domaćina doprinosi da kuća bude još bolja.

Svjetski priznat interventni kardiolog Siniša Stojković iz Beograda je, nakon prvi put urađene komplikovane procedure otvaranja koronarne arterije u bijeljinskoj bolnici 2017. godine, pohvalio uslove, tehničku opremljenost i saradnju sa kolegama iz ove zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

U Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini zaposleno je 560 radnika, od kojih je 136 ljekara, doktora nauka, magistara medicinskih nauka, subspecijalista, specijalista i ljekara na specijalizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana