Пет година од авионске несреће у Залужанима: Небески тим оставио вјечне успомене

Данијела Стоканић
Пет година од авионске несреће у Залужанима: Небески тим оставио вјечне успомене

Бањалука - У нашим срцима и мислима било је само небо, а летење наша највећа љубав. Срђана, Стефана, Алена, Немању и Николу та љубав одвела је вјечно на небо, оно небо о којем су толико маштали. Почивајте у миру, другари, бићете заувијек у нашим срцима.

Поручили су то јуче чланови Падобранског клуба Бањалука, који ће се сутра, заједно са породицом настрадалих младића, окупити на мјесту трагедије у Залужанима, да би упалили свијеће и присјетили се те недјеље, кад се црни облак надвио над Бањалуком. Младе животе прекинуо је пад "цесне" непосредно након полијетања, коју је потом прогутао пламен 20. маја 2012. године. Све се то одиграло пред очима њихових родитеља и пријатеља, који су заувијек завијени у црно и који се и данас, пет година након трагедије, питају ко је крив за смрт њихових најмилијих.

Присјећајући се својих другара један од чланова овог клуба Зоран Ковачевић је истакао да му најтеже пада то што ни пет година након трагедије није утврђен тачан узрок пада авиона.

- Били смо јако везни једни за друге, с обзиром на саму природу спорта којим се бавимо, који је прилично ризичан и опасан. Ален, мој велики друг, којег више нема, био је искусни пилот, који је иза себе имао много сати летења. Николи и Срђану, дјечацима који су обећавали да ће бити дио наше екипе, то је требало да буде први скок падобраном - испричао је Ковачевић.

Додао је да су Немања и Стефан били дугогодишњи чланови овог клуба, са којима је прошао све и свашта. Била је то, истиче Ковачевић, екипа каква се више не саставља.

И готово пет година касније једино је Аленов отац Златко Црналић јуче смогао снаге да говори о трагедији. Тога кобног 20. маја Црналић је био на путу, а прије несреће са Аленом се, каже, чуо путем телефона. Ни слутио није шта ће се десити.

- Вијест о несрећи за све нас је била велики шок. То је губитак који се не може надокнадити - прошапутао је Црналић, додајући да би његов Ален данас имао 29 година.

У Тужилаштву БиХ су само истакли да је истрага у току, као и да очекују да ће ускоро бити ријешено питање трошкова стручног вјештачења, које је затражено док је предмет још био у Окружном тужилаштву Бањалука.

- Након тога ће моћи бити донесена тужилачка одлука против одговорних особа - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Да је њихов дух и даље присутан и да се њихови снови неће угасити потврђује низ активности, које се организују сваке године. Према ријечима наставника падобранства у овом клубу Раде Чајића, и ове године ће на спортском аеродрому Залужани у Бањалуци 3. и 4. јуна бити одржан Меморијални куп "Пет звијезда".

- На овај начин желимо да очувамо сјећања на наше настрадале чланове и тако им одамо пошту - рекао је Чајић.

Додао је да ће у складу са тим припремама у петак, 26. маја, на истом мјесту бити одржан и тренинг камп. Спорт којим су се бавила петорица настрадалих младића, чланова Падобранског клуба Бањалука, је само за храбре и великог срца, због чега су их њихови суграђани назвали "краљевима неба".

АЛЕН ЦРНАЛИЋ (24) је још с 18 година положио испит за једриличарску дозволу, а од своје 21 године посједовао је дозволу спортског пилота авиона и имао је 85 сати налета на једрилицама, а на авионима 200.

********

СТЕФАН КАРАНОВИЋ (24) осим инструктора падобранства био је и студент информатике, сви су имали само ријечи хвале за њега. Многима је био омиљени друг.

НЕМАЊА ГОРОЊА (32) био је тандем мастер и наставник падобранства. Поводом обиљежавања 60. годишњице падобранства у Бањалуци и БиХ, Гороња је тада извео 60 скокова у једном дану.

Млади спортисти НИКОЛА СТЕВИЋ (19) и СРЂАН КОСИЋ (18) након завршене обуке тог кобног дана требало је да изведу прве скокове падобраном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана