Pesticidi kobni za košnice

Anita Janković-Rečević
Pesticidi kobni za košnice

Banjaluka - Pčelari širom Srpske apeluju na ratare i voćare da tokom cvjetanja biljaka izbjegavaju prekomjernu upotrebu pesticida jer su smrtno opasni po pčelinji svijet, ističući da su posljednjih godina zbog nemara poljoprivrednika zbrajali štetu u košnicama.

 

Predsjednik Skupštine Saveza pčelara RS Obrad Ninković kaže da su hemijske materije koje se koriste za zaštitu bilja otrovne za pčele, te da prekomjerni tretmani u vrijeme pčelinje paše, koja uskoro kreće, znaju biti pogubni po pčelinja društva. 

- U Hercegovini, na svu sreću, takvih problema nema jer pčele u 90 odsto slučajeva uzimaju nektar u divljoj paši, međutim, u sjevernom dijelu Srpske proizvođači imaju problema jer se pčele napajaju na gajenim biljkama, prije svega uljanoj repici i suncokretu, koji se u velikoj mjeri tretiraju pesticidima i herbicidima - kaže Ninković.

Ističe da je posljednjih godina bilo dosta uginuća, ali nikada masovnih, te da brojni poljoprivrednici nisu ni svjesni kakve opasnosti izazivaju hemikalije za zaštitu biljaka.

- U Hrvatskoj je nedavno bilo masovno uginuće pčela, pa pozivamo poljoprivrednike da smanje upotrebu pesticida. Apelujemo i na inspekciju i resorno ministarstvo da pojačaju kontrole i  zaštite pčele - naveo je Ninković. 

Slavko Vidović iz Gradiške, koji se već 30 godina bavi pčelarstvom, kaže da su pesticidi vodeće ubice pčela. 

- Gradiška je pretežno poljoprivredni kraj pa je šteta od pesticida konstantna. Najviše problema imamo zbog voćara koji nemaju sluha za pčele i redovno tretiraju biljke raznoraznim pesticidima. Zbog ratara trpimo manje štete jer oni zaprašivanje vrše sa zemlje - kaže Vidović, koji je svoje košnice smjestio daleko od voćnjaka. 

Predsjednik Udruženja pčelara “Kesten” iz Bratunca Marko Živković ističe da je članovima ovog udruženja ove godine uginulo 20 odsto pčela, a jedan od razloga su pesticidi.

- U ovom periodu godine dolazi do uginuća zbog pesticida, naročito kad procvjeta jabuka, koju voćari masovno prskaju insekticidima. Uginuća pčela tada budu strahovita - rekao je Živković. 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je ovom pitanju potrebno pristupiti ozbiljno i odgovorno.

- Srpska je donijela brojne zakonske i podzakonske akte kojima je regulisana oblast upotrebe sredstava za zaštitu bilja - naveli su u resornom ministarstvu i naglasili da Zakon o pčelarstvu propisuje način upotrebe sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele u vrijeme pčelinje paše.

Pripreme za sezonu

Obrad Ninković ističe da se pčelari ubrzano pripremaju za prvu ovogodišnju pčelinju pašu koja počinje za 15-ak dana.

- Krajem aprila i početkom maja očekujemo cvjetanje bagrema i zanovijeti, kada će pčele napustiti košnice. Nadamo se dobrim vremenskim uslovima, odnosno južnom vjetru i dosta sunca jer biljke tada ispuštaju najviše nektara - rekao je Ninković i dodao da je sezona lani bila odlična, te da su prinosi bili od 20 do 35 kilograma po košnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana