Performansi i skupovi u čast heroja Principa

Vedrana Kulaga
Performansi i skupovi u čast heroja Principa

Banjaluka - Stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata biće obilježena nizom manifestacija od performansa u Andrićgradu i podizanja spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu do postavljanja biste u njegovoj rodnoj kući u Bosanskom Grahovu.

Ove manifestacije sastavni su dio programa koji je juče verifikovao Organizacioni odbor za pripremu obilježavanja ovog važnog datuma, a moto svih je slogan "Princip je princip", koji je nastao prošle godine na performansu "Posljednja  večera" održanom  na  koloniji  "Pliva  2013".

Predsjedavajući Izvršnog sekretarijata Organizacionog odbora Siniša Karan je rekao da se ovaj moto odnosi na sve manifestacije koje će biti organizovane, ali i na one koje se već sada u određenoj mjeri sprovode. Naglasio je da su članovi odbora bili iznenađeni ukupnim aktivnostima koje su nadležni u institucijama Srpske već imali ucrtane u planovima mimo plana odbora.

Cijeli program obilježavanja, koji ima sedamdesetak manifestacija, podijeljen je u tri cjeline. Centralna manifestacija će, kako je već ranije najavljeno, biti održana u Andrićgradu i to 28. juna, na Vidovdan.

- U sklopu tih manifestacija izdvajaju se multimedijalni program, pozorišni performans u Andrićgradu pod nazivom "Pobunjeni anđeli", u kome će učestvovati više od 100 glumaca i statista i koji će trajati dva sata - kazao je Karan.

Dodao je da će glumci, kroz tri cjeline, prikazati atentat Gavrila Principa na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, suđenje pripadnicima "Mlade Bosne" i stihove članova ove organizacije.

Programom obilježavanja planirano je i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o Sarajevskom atentatu, ekskluzivno objavljivanje dokumenata o tome te izložba slika.

Drugi dio obilježavanja, prema Karanovim riječima, biće u rukama Akademije nauka i umjetnosti RS i to kroz međunarodni naučni skup "Prvi svjetski rat – uzroci i posljedice". U ovaj dio obilježavanja biće uključen i Arhiv RS.

Treća cjelina odnosi se na opštinu Istočno Novo Sarajevo i resor prosvjete i kulture u Vladi RS. Karan je potvrdio da će spomenik Gavrilu Principu biti postavljen u novoizgrađenom parku u Istočnom Sarajevu, a planirano je i otvaranje muzeja.

U opštini Bosansko Grahovo, u selu Obljaj gdje se obnavlja Principova rodna kuća, biće održan parastos 28. aprila, a biće postavljena i njegova bista.

- Svoj doprinos utvrđenim manifestacijama daće mnoge druge institucije među kojima su Muzej RS, Narodna univerzitetska biblioteka te Narodno pozorište RS - istakao je Karan.

Veliki dio manifestacija biće organizovan u saradnji sa Srbijom a tu su prije svega zajedničke aktivnosti akademija nauka i umjetnosti sa obje strane Drine.

"Posljednja večera"

Obilježavanje 100 godina od Sarajevskog atentata počelo je lani, na neobičan način - performansom "Posljednja večera" u okviru Međunarodne umjetničke kolonije "Pliva 2013".

Performansom je obilježen 28. jul, datum na koji je Austrougarska objavila rat Srbiji, a učesnici su nosili bedževe sa natpisom "Princip je princip".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana