Пензионерима дебљи чекови

Драгана Орловић
Пензионерима дебљи чекови

Бањалука, Теслић - Више од 263.000 пензионера у Републици Српској ускоро очекују дебљи чекови јер је најављено ванредно повећање јулских пензија за око два одсто.

Вијест која је обрадовала кориснике Фонда за пензијско-инвалидско осигурање РС јуче је саопштио премијер Српске Радован Вишковић послије сједнице Скупштине Удружења пензионера РС у “Бањи Врућици” код Теслића. Ово ванредно повећање јулске пензије, како је објаснио, услиједиће на основу процјена Министарства финансија.

- Када год у буџету прилив буде растао, ићи ћемо са повећањем пензија - рекао је Вишковић и подсјетио да је и у јануару било редовно усклађивање пензија за 2,17 одсто.

Вишковић је навео да су пензије у Српској ниже у односу на земље у региону због тога што је у пензиони систем прихваћен велики број грађана који у одређеним моментима нису ни испуњавали прописане услове.

- Наша пензија за 40 година радног стажа у просјеку износи 550 марака, што је више од 60 одсто у односу на просјечну плату. Међутим, наша укупна просјечна пензија је 375 КМ - појаснио је Вишковић.

Он напомиње да морамо прихватити чињеницу да, када се узму укупан број пензионера и њихове године, пензионер у Српској у просјеку има 29 година радног стажа, док је тај број у свим европским државама изнад 40.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, који је такође присуствовао јучерашњој сједници у Теслићу, рекао је да су увијек на услузи Удружењу пензионера Српске које, како каже, обавља важну друштвену функцију као удружење од јавног интереса.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да је охрабрен најављеним повећањем пензија од јула за око два одсто иако процјењује да би пензије током ове године требало да буду увећане за шест одсто.

Ракуљ каже да посљедњи економски показатељи у Српској дају довољно оптимизма да ће бити још повећања пензија.

Бањско лијечење

Радован Вишковић је поручио да Српска први пут у систем уводи модел према узору на Србију, према којем ће директор Фонда ПИО направити правилник на основу којег ће бити омогућено бањско лијечење пензионерима са здравственим проблемима и малим примањима.

- Удружење пензионера ће слати приједлоге фонду, који ће располагати средствима које обезбиједи Влада. Желимо да и на тај начин помогнемо овој категорији пензионера - нагласио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана