Пензионери возе градске аутобусе

Милијана Латиновић
Пензионери возе градске аутобусе

Бањалука - Потрага за шоферима у Републици Српској расте из дана у дан, а колико је ситуација алармантна најбоље показује примјер неколико предузећа која су, да не би укинула аутобуске линије, на посао вратила пензионисане возаче.

Масован одлазак квалификованих возача, који за вишеструко веће плате крстаре европским метрополама, сваког дана узима данак, па превозници у РС увелико размишљају о укидању појединих приградских линија.

Поједини превозници не уздају се пуно ни у пројекат преквалификације и обуке возача јер се у поједина предузећа јавило много мање кандидата него што је потребно. Овај пројекат реализују Влада РС и Завод за запошљавање, а посао би требало да добије 47 возача у осам предузећа.

Власник и директор теслићког предузећа “Темпотурист” Перица Кузмановић истиче да им је неопходно бар осам возача, али да се за преквалификацију пријавио само један кандидат.

- Већ увелико размишљамо да позовемо неког од наших пензионисаних радника. Макар знамо да има искуство и да је вриједан, јер се за обуку пријавио само један кандидат. Људи масовно одлазе, села су већ опустјела, тако да ћемо у наредном периоду сигурно укинути неке линије до удаљенијих села - рекао је Кузмановић.

Много боља ситуација није ни у которварошком предузећу “Голубић”, које потражује три возача.

- Већ смо разговарали са неким младићима и мислим да ће они кренути на обуку. Углавном нам недостаје возача на градским линијама - рекао је директор овог предузећа Милан Шкорић.

У бањалучком “Аутопревозу” били су принуђени да на посао позову пензионисане возаче.

- Возачи су некада имали бенефицирани радни стаж и одлазили у пензију већ са 50 година. У недостатку радне снаге, а с обзиром на то да нема законске препреке, позвали смо двојицу пензионисаних возача да возе до навршених 68 година, с тим што возачи старости од 65 до 68 година чешће обављају љекарске прегледе. То су добри возачи који су хљеб зарадили за воланом - рекао је директор бањалучког “Аутопревоза” Дејан Мијић.

Мијић, који је и предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза РС, истиче да се за обуку за возаче пријавило 50 кандидата.

- Једина недоумица нам је шта ако неко од оних који заврше обуку одлучи да оде изван РС. Чекамо само да усагласимо још неке ситнице са Заводом за запошљавање како бисмо могли обавити разговоре с кандидатима и започети обуку - додао је Мијић. 

Подсјетио је да се Српска с недостатком кадра у овој области суочава већ неколико година, од када предузећа из Њемачке и других земаља ЕУ траже кадар на нашим просторима.

Директор Едукативног центра у Привредној комори РС Драгослав Михајловић рекао је да је највише пријављених кандидата у Бањалуци.

  • Највећи проблем је у Теслићу, гдје послодавац тражи десетак возача, а стигла је само једна пријава. Чим се усагласе све ставке уговора, креће обука. Заинтересовани кандидати полагаће возачки испит Д категорије и имати теоретску наставу од 260 часова - рекао је Михајловић.

Ант. Услови за обуку

Дејан Мијић је истакао да кандидати који желе да прођу обуку и добију посао возача аутобуса треба да имају завршену најмање основну школу, положен возачки испит Б категорије, најмање 24 године старости и да се налазе на евиденцији Завода за запошљавање РС.

- Влада РС је путем Завода за запошљавање обезбиједила свим кандидатима по 3.000 КМ за школу и полагање испита. Послодавци су дужни да обезбиједе радно мјесто на неодређено радно вријеме, а радник да најмање годину ради у фирми која му је омогућила да прође пројекат и добије посао - истакао је Мијић.

Превозници који траже возаче

“Темпотурист” Теслић 

“Павловић турс” Бањалука

“Голубић” Котор Варош

“Аутопревоз ГС” Бањалука

“Аутопревоз” Бањалука

“Централ компани” Бањалука

“Центротранс” Источно Сарајево

“Компас” Источно Сарајево

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана