Пензионери на протестима 25. октобра у Сарајеву

Срна
Пензионери на протестима 25. октобра у Сарајеву

Сарајево - Пензионери у Федерацији БиХ /ФБиХ/ кажу да ће у сриједу, 25. октобра, доћи на протесте испред зграде федералне Владе у Сарајеву "макар и пузећи", јер им је, како кажу, дошло "до грла".

Пензионери су одлучили да на Дан пензионера /25. октобар/ изађу на протесте да би указали на лош статус најстарије популације.

Предсједник Удружења пензионера ФБиХ Мехмедалија Рапа рекао је за "Независне новине" да је долазак организован и ограничен, како не би било блокада. Очекују да ће бити између 12.000 и 15.000 пензионера из свих крајева ФБиХ.

Удружења пензионера затражила су од Владе ФБиХ повећање пензија, али и поред обећања, новог приједлога закона о ПИО још нема, а из Удружења тврде да је "запео" у ресорном министарству.

Парламентарци зависно из којег блока долазе, владајућег или опозиционог, имају различито мишљење у вези с протестима.

Шеф Клуба СДА у Представничком дому ФБиХ Тако Исмет Османовић сматра да би руководство Удружења требало да наставе преговоре с Владом, а не да излазе на протесте.

"Вјерујем да има воље да се испуне захтјеви пензионера, али не знам колике су могућности. Не би смјели нарушити стабилност Пензионог фонда", каже Османовић.

С друге стране, шеф Клуба посланика СДП БиХ у Представничком дому ФБиХ Елвир Карајбић истиче да "Влада вара пензионере већ три године и да нема повећања пензија".

Према његовом мишљењу, споран је и нови закон, јер је он, како истиче, неповољан за пензионере и отвара могућност не повећања, него и смањења пензија уколико се фонд не буде пунио довољно.

Пензионери истичу да не могу више да живе у биједи и неимаштини, те да без помоћи дјеце, уколико раде, не би могли састављати крај с крајем, пишу "Независне новине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана