Пелет “пржи” цијеном

nezavisne.com
Пелет “пржи” цијеном

​Бањалука - У овом периоду лани пелет се могао наћи по цијени од 260 до 280 КМ по тони, док сада кошта од 310 до 360 КМ, али потражња је ипак већа него прошле године.

Више цијене пелета у односу на прошло љето продавци правдају тиме што је сировина скупља. Грађанима је љетна цијена огрева папрена јер су навикли да је мимо сезоне јефтинији, међутим, тренутна цијена више одговара оној у јеку сезоне.

Потражња пелета је тако велика да су неки већ до јесени резервисали све количине, али продавци су нам рекли да га ипак има на тржишту, али по вишим цијенама.

“Код нас је цијена 310 КМ по тони плус достава. Све смо већ резервисали до септембра. Цијене јесу више у односу на прошло љето, када је код нас био 280 КМ, али сировина је поскупјела, што је дигло цијене”, кажу из предузећа “Енса БХ” Србац.

У предузећу “Био-концепт” из Новог Града кажу да је код њих тренутна цијена пелета 340 КМ по тони, те да је веома тражен.

“Ту у кругу од 100 километара чека се на испоруку до 10 дана, а испорука за даље релације се чека 20-30 дана. Потражња јесте већа, јер је више људи прешло на гријање пелетом. Ми га не извозимо у иностранство и подмирујемо наше тржиште јер је гужва и не можемо стићи да извозимо”, кажу у овој фирми.

И у бањалучком предузећу “Drvoprodex” кажу да им је гужва за пелет и људи их свакодневно зову, али да засад стижу да испоштују рок испоруке до мјесец дана.

“Обично се наручује од пет до 15 тона, а цијена код нас је 350 КМ. Ми смо тек прву годину почели радити с пелетом, па не знамо како је било протеклих година и какве су тада биле гужве”, кажу из овог предузећа.

У огласима које смо нашли цијене пелета по тони иду и до 380 КМ, што никако не одговара буџетима просјечних грађана, који су мислили да ће љетне цијене бити доста повољније.

Подсјећамо да су и дрва поскупјела па су, умјесто шездесетак КМ по метру протеклих година, ово љето скупља и до 20 КМ, а тако високе цијене не буду ни зими. Купци су забринути високим цијенама, па су у дилеми да ли уопште куповати сада, али се плаше да ће цијене на јесен бити далеко више.

Јованка Т. из Бањалуке каже да је на пелет као огрев прешла прошле године и да јесте ефикасније гријање и нема пуно чишћења као око дрва, али да је раст цијена забрињава.

“Набавићу сада одређене количине пелета и само се надам да неће бити јака зима”, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана