Пећи у школама спремне за потпалу

Милијана Латиновић
Пећи у школама спремне за потпалу

Бањалука - Већина школа у Републици Српској које саме загријавају школске објекте спремно дочекује хладне дане, огрев свакодневно пристиже, а ремонт котловница приводи се крају.

Директори школа истичу да пад температура неће дочекати неспремни и да ни ђаци, али и родитељи, немају разлога за бригу.

Секретар Основне школе "Милан Ракић" у Карановцу код Бањалуке Милан Бојиновић каже да је школа обезбиједила довољно дрва за предстојећу зиму.

- У сезони трошимо око 170 метара кубних за централну и двије подручне школе. Сви школски објекти су старије градње, па је потребно доста дрва да учионице буду загријане - рекао је Бојиновић.

Зиму ће спремно дочекати и најбројнија основна школа на подручју приједорске регије "Петар Кочић". Ремонт постројења и топловодне мреже у централној школи је завршен, а сваког дана на адресу школе пристижу и дрва.

- Централну и три подручна одјељења школе похађају 1.204 ученика. У сезони потрошимо између 300 и 350 метара дрва - казала је директорица ове школе Горана Босанчић.

Разлога за бригу немају ни основци у Зворнику. Чим зима закуца на врата, учионице ће бити топле.

- Централна школа је прикључена на градско гријање, а за четири подручна одјељења смо обезбиједили дрва. У наредном периоду стићи ће и угаљ - рекао је директор ОШ "Свети Сава" у Зворнику Радомир Петровић и додао да су подручне школе реновиране, па немају проблем са загријавањем.

Набавку дрва завршили су и у ОШ "Петар Кочић" у Новој Тополи код Градишке, коју похађа 950 ученика, распоређених у централној и седам подручних школа.

- Централна школа има своју котловницу са три пећи које смо уредили, припремили радијаторе и чекамо почетак сезоне гријања. Годинама смо се гријали на угаљ, а онда смо прије четири године из еколошких разлога прешли на дрва. У сезони потрошимо око 320 метара дрва - рекао је директор ове школе Радивој Поповић и додао да је нешто теже загријавати учионице у подручним одјељењима, јер су зграде старе, а столарија дотрајала.

Захваљујући успјешној реализацији пројекта енергетске ефикасности у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Добоју ове зиме биће топло.

- Кроз овај пројекат смо замијенили радијаторе, поставили калориметар, урадили изолацију, па ће учионице бити много топлије, а трошкови гријања знатно смањени - рекао је директор школе Ведран Глигорић и додао да наставу у централној и двије подручне школе похађа 590 основаца.

Директор ОШ "Јован Дучић" у Бијељини Дејан Вуковић истиче да су захваљујући ангажману родитеља, наставника, али и помоћи Фондације принцезе Катарине Карађорђевић успјели да обнове петоразредну подручну школу у Пучилама.

- Ученици сада имају боље услове за стицање нових знања, а сигурно ће и учионице бити топле. Централна школа има своју котловницу, тендер за набавку угља је прошао и очекујемо ускоро испоруку енергента - рекао је Вуковић.

Министарство

Помоћ за набавку огрева школе имају и из Министарства просвјете и културе РС, које основним школама дозначује новац за материјалне трошкове, који директори распоређују у складу са потребама.

- Према увиду у утрошена средства за материјалне трошкове, дозначена школама у 2016. години, евидентно је да око 50 одсто од укупног износа школе троше управо на гријање и струју. Укупна буџетска средства за материјалне трошкове основних школа у 2017. години износе 9,45 милиона КМ - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана