Пажња лијек за златно доба

Анита Јанковић-Речевић
Пажња лијек за златно доба

Бањалука - Треће животно доба човјека најчешће обиљежи усамљеност, болест, а неријетко и сиромаштво, али да живота има и послије 65. године показали су пензионери широм Српске, који су јуче уз дружење, пјесму и понеки плес прославили 1. октобар, Међународни дан старих особа.

Посебно свечано било је у бањалучком Дому пензионера, чије је руководство за станаре организовало свечани ручак уз музику да би им њихов дан учинили што љепшим и занимљивим. Иако су на нејаким леђима те популације бројни проблеми, на њиховим лицима није се могла видјети туга и забринутост, већ, напротив, осмијех, ведрина и елан. Један од станара, који је топлину породице нашао у овој установи је Сретко Лончар, који за дом каже да му је друга кућа.

- Овдје сам већ скоро три године. Дане проводим спокојан, не мислим ни о ручку, ни о докторима, овдје ми је све надохват руке. Играм шах, домине, карте, идем у шетњу и разговарам о политици са сустанарима - каже Лончар.

Већ пола године ова установа је и дом Бањалучанки Нади Церовац, која је након смрти сина остала сама.

- Године које су иза мене, а накупило их се 78, лијепо сам проживјела. Радни вијек сам провела у “Чајавцу”, увијек била веома активна, а тако је и данас. На челу сам друштва “Нада” које броји око 60 жена. Све смо супруге бивших војних официра и редовно одлазимо на кафе, излете, у шетњу. Некада сам пјевала у хору, па планирам и овдје да оснујем једно пјевачко друштво - каже Церовчева. Додаје да се посебно весели што се у дому рађају и љубави.

- Упратила сам да некима очи сијају док се гледају. То је дивно, јер за љубав никад није касно - рекла је она.

Директор бањалучког дома Ђуро Црномарковић каже да су смјештајни капацитети готово попуњени те да кров над главом тренутно пружају за више од 160 корисника.

- Ти људи су пуни живота, воле да се друже, плешу, пјевају, због чега им сваке сриједе организујемо музичко вече. Воле и да уче, па приређујемо разноразне радионице, од кулинарских па до оних о томе како треба користити паметни телефон. Осим смјештаја, хране и здравствене заштите дајемо им обиље пажње, која је за њих највреднија - наводи Црномарковић.

Пригодна свечаност одржана је и у Требињу у организацији Центра за социјални рад, којој је присуствовало око 50 Херцеговаца, који су активни и у дубокој старости. Начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Требиња Зоран Милошевић рекао је да требињски Дневни центар чини све да се стара лица не би осјећала усамљено и напуштено.

Свој дан обиљежили су и шамачки пензионери, а како каже предсједник њиховог удружења Љубомир Чордашевић, од њих око 2.300, стотињак је социјално угрожено, док велики број има ниске пензије.

Фестивал рекреације

Први Фестивал рекреације особа трећег животног доба РС, који је јуче отворен у Бањалуци, окупио је око 50 учесника из неколико општина бањалучке регије с циљем промоције спортских активности и здравог живота код ове популације.

Фестивал је био прилика за међугенерацијско дружење и солидарност, јер су учествовали и студенти који су учесницима омогућили сигурну физичку активност. Помоћница министра здравља и социјалне заштите РС Бранка Сладојевић рекла је да ће се учесници такмичити у разним дисциплинама, попут пикада, кошарке, фудбала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана