Patrijarh Irinej u Moskvi: Nagrada nije za mene, već za cijeli srpski narod

Sputnjik
Patrijarh Irinej u Moskvi: Nagrada nije za mene, već za cijeli srpski narod

Patrijarh srpski Irinej nagrađen je u Moskvi za doprinos jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i promociju hrišćanskih vrijednosti u društvu. U govoru pred okupljenima u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi on je nagradu nazvao znakom pažnje i ljubavi prema čitavim srpskim narodom i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U Hramu Hrista Spasitelja, u prisustvu mnogobrojnih državnih činovnika i duhovnika, održana je ceremonija uručenja Nagrade za veliki doprinos u jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i promociju hrišćanskih vrijednosti u društvu.

Podsjetimo, nagradu koja se već 18 godina dodjeljuje različitim državnim i crkvenim činovnicima ustanovio je Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda. Patrijarh Kiril je predsjednik popečiteljskog savjeta Fonda. Jedan od laureata za 2017. godinu je patrijarh srpski Irinej.

Predsjednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev je posebno naglasio značaj ovog događaja u današnjem svijetu, koji se savija pred invazijom agresivnih neduhovnih sila.

- Danas, kao nikada, vidi se kako savremeni svijet odbacuje hrišćanske temelje bića, što je povezano sa najkatastrofalnijim posljedicama. Zdrave snage pravoslavnog svijeta treba da se suprotstave toj snažnoj, dobro organizovanoj globalnoj antihrišćanskoj i antiljudskoj ofanzivi - rekao je Aleksejev.

Zabrinutost današnjim izazovima izrazio je i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril.

- Nažalost, mora se konstatovati da se danas pod udarom nalazi sama osnova ljudske prirode, revidiraju se tradicionalne predstave o porodici, o biološkoj konstituciji ličnosti, stvorenoj po liku i naličju Boga. Pred nama stoji složeni zadatak- stvaranja mogućnosti savremenom čovjeku da sluša evangelističku istinu koja neumorno poziva na put istine i mira - rekao je Kiril.

Uoči uručenja nagrade patrijarhu srpskom Irineju, organizatori ceremonije su posebno naglasili njegovu ulogu u podršci monaštva i sveštenstva na Kosovu i Metohiji. Sam predstavnik Srpske pravoslavne crkve, govoreći pred okupljenima, rekao je da na nagradu ne gleda kao da je samo njegova, već kao znak pažnje i ljubavi prema čitavom srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja se nalazi pod represijom na Kosovu i Metohiji.

Drugi nagrađeni za doprinos jačanju jedinstva pravoslavnih naroda bio je bivši šef ruske Vlade, sadašnji predsjednik savjeta direktora Gasproma Viktor Zubkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana