Патријарх Иринеј у Москви: Награда није за мене, већ за цијели српски народ

Патријарх Иринеј у Москви: Награда није за мене, већ за цијели српски народ 24.05.2018 06:30 | Спутњик

Патријарх српски Иринеј награђен је у Москви за допринос јачању јединства православних народа и промоцију хришћанских вриједности у друштву. У говору пред окупљенима у Храму Христа Спаситеља у Москви он је награду назвао знаком пажње и љубави према читавим српским народом и Српској православној цркви.

У Храму Христа Спаситеља, у присуству многобројних државних чиновника и духовника, одржана је церемонија уручења Награде за велики допринос у јачању јединства православних народа и промоцију хришћанских вриједности у друштву.

Подсјетимо, награду која се већ 18 година додјељује различитим државним и црквеним чиновницима установио је Међународни фонд јединства православних народа. Патријарх Кирил је предсједник попечитељског савјета Фонда. Један од лауреата за 2017. годину је патријарх српски Иринеј.

Предсједник Фонда јединства православних народа Валериј Алексејев је посебно нагласио значај овог догађаја у данашњем свијету, који се савија пред инвазијом агресивних недуховних сила.

- Данас, као никада, види се како савремени свијет одбацује хришћанске темеље бића, што је повезано са најкатастрофалнијим посљедицама. Здраве снаге православног свијета треба да се супротставе тој снажној, добро организованој глобалној антихришћанској и антиљудској офанзиви - рекао је Алексејев.

Забринутост данашњим изазовима изразио је и патријарх Руске православне цркве Кирил.

- Нажалост, мора се констатовати да се данас под ударом налази сама основа људске природе, ревидирају се традиционалне представе о породици, о биолошкој конституцији личности, створеној по лику и наличју Бога. Пред нама стоји сложени задатак- стварања могућности савременом човјеку да слуша евангелистичку истину која неуморно позива на пут истине и мира - рекао је Кирил.

Уочи уручења награде патријарху српском Иринеју, организатори церемоније су посебно нагласили његову улогу у подршци монаштва и свештенства на Косову и Метохији. Сам представник Српске православне цркве, говорећи пред окупљенима, рекао је да на награду не гледа као да је само његова, већ као знак пажње и љубави према читавом српском народу и Српској православној цркви, која се налази под репресијом на Косову и Метохији.

Други награђени за допринос јачању јединства православних народа био је бивши шеф руске Владе, садашњи предсједник савјета директора Гаспрома Виктор Зубков.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица