Пашалић: Пољопривредно земљиште уписати као својину Републике Српске

Срна
Пашалић: Пољопривредно земљиште уписати као својину Републике Српске

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да ће измјене Закона о пољопривредном земљишту омогућити упис десетина хиљада хектара земљишта у својину Републике Српске и да ће бити на располагању пољопривредним произвођачима.

Пашалић је навео да је Нацрт прошао у Народној скупштини, да је у току јавна расправа, те да су очекивања да ће на љето у форми приједлога бити у парламентарној процедури и усвојен. 

“Чим се то заврши, све своје снаге усмјерићемо да ријешимо питање земљишне политике у Републици Српској, јер имамо довољно земљишта које није на прави начин распоређено”, објаснио је Пашалић у изјави новинарима у Приједору. 

Он је рекао да Република Српска има велики проблем са пољопривредним земљиштем и да парцијално рјешавање по општинма не би дало пуни резултат, него се приступило законским измјенама. 

Пашалић је истакао важност овог питања будући да неколико десетина хиљада хектара доброг земљишта, које је припадало разним друштвеним предузећима и пољопривредним комбинатима, које је сада или уписано као власништво неких приватних лица или је негдје у спору на суду. 

“Кад то ријешимо кроз закон, моћи ћемо да потпуно ријешимо питање концесија, закупа и кориштења тог земљишта”, напоменуо је Пашалић. 

Он је подсјетио да је ратне 1993. године донесен закон о претварању друштвене у државну имовину, између осталог, и земљишта, али да никад касније није експлицитно речено да је државно земљиште својина Републике Срспке, већ се постављало питање које државе - БиХ, Републике Српске... 

“Први пут сад желимо да у Закону о пољопривредном земљишту стоји да је бивше друштвено, односно државно, земљиште својина Републике Српске и да се као такво уписује у јавне евиденције, катастар и грунтовницу”, истакао је Пашалић. 

Он је подсјетио да је пољопривредно земљиште у Српској било изузето од приватизације и да је то јасно дефинисано законом, али су неки власници приликом куповине бивших пољопривредних комбината купили и пољопривредно земљиште и уписали га као своју својину. 

“Не знамо како се то десило и ко је ту шта урадио. Сад смо у судским процесима и кад желимо за то земљиште да докажемо да је наше нигдје у закону немамо експлицитан доказ и то рјешавмо управо кроз ове измјене Закона о пољопривредном земљишту”, додао је Пашалић. 

Он је појаснио да ће се то земљиште правним лицима моћи давати и под концесију и под закуп, а физичким само под закуп. 

Пашалић је данас у Приједору посјетио фарму музних крава породице Шкундрић, а претходно је обишао и фарме “Хотић” у Градишци и “Арсенић” у Козарској Дубици.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана