Parlament RS treba da usvoji Deklaraciju o genocidu

Svjetlana Tadić
Parlament RS treba da usvoji Deklaraciju o genocidu

BANjALUKA - Neophodno je da parlament Srpske usvoji Deklaraciju o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, rekao je juče predsjednik RS Milorad Dodik na otvaranju Pete međunarodne konferencije o Jasenovcu u Banjaluci.

- Potrebno je izgraditi spomen područje Donja Gradina kako bi se prikazalo šta se dešavalo u Jasenovcu. Jedan od načina za otkrivanje istine je i snimanje filma koji bi trebalo da mlađim generacijama učini pristupačnijim sve podatke o stradanjima - rekao je Dodik.

Istakao je da su predstavnici Hrvatske dolazili u Jasenovac samo onda kada im je trebalo da prikažu svoj navodni internacionalizam prilikom obilježavanja dana pobjede.

- Ova Konferencija je od velikog značaja i iduće godine bi se trebala organizovati u Beogradu ili Zagrebu kako bi se istina o Jasenovcu što više raširila - istakao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da će Deklaracija o genocidu, koja bi trebalo da se usvoji danas, pokazati da su u Jasenovcu ubijane žene, djeca, muškarci i da se desio genocid.

- Mislim da će i parlament RS prihvatiti deklaraciju, kako bismo dali viši institucionalni nivo svemu, a to je trebalo uraditi i daleko ranije - naglasio je Dodik.

Član međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović rekao da je Peta konferencija posvećena stradanju 110.000 djece i žena u Jasenovcu.

- Žrtve vape za tim da se sazna istina o njihovom stradanju. Podaci o stradanju u Jasenovcu koji se prikazuju u hrvatskim medijima nisu tačni. Deklaracija će pokazati prave podatke i biće poslata prvenstveno parlamentima zemalja bivše Jugoslavije - naglasio je Živanović.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja "Jasenovac-Donja Gradina" Vladimir Lukić je rekao da su se više od godinu prikupljali podaci iz SAD i Evrope kako bi se sastavila Deklaracija.

- Deklaracija će vjerovatno negdje biti zaobiđena i rušena, ali vjerujem da će ona u budućnosti biti prihvaćena, te da će kroz istoriju promijeniti sliku o Srbima - naglasio je Lukić.

Deklaracijom o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima koja bi trebalo da se usvoji danas, zahtijeva se da Hrvatska odlukom svojih najviših organa prihvati odgovornost za genocid nad tri naroda u NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Pored toga, traži se i da se na dostojan način obilježe i obezbijede sva mjesta zločina genocida i čuva uspomena na njegove mnogobrojne žrtve.

Zahtijeva se i da se u BiH, Hrvatskoj i Srbiji odredi isti dan u znak sjećanja na žrtve genocida u NDH, te da se utvrdi i u razumnom roku isplati pravična odšteta žrtvama genocida i njihovim potomcima od strane Hrvatske.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i premijer RS Aleksandar Džombić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, te predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović.

Peta međunarodna konferencija o Jasenovcu zatvara se danas, a na njoj je tokom trajanja predstavljeno više od 60 naučnih referata svjetskih i regionalnih stručnjaka.

"Svjedoci govore"

Dokumentarni film "Svjedoci govore" u kome preživjeli logoraši svjedoče o ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, prikazan je u ponedjeljak uveče u Muzeju RS.

Autor filma Drago Trninić istakao je da je film snimljen sa ciljem da se ne zaboravi genocid koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima.

- Potrudili smo se da nađemo adekvatne sagovornike koji su preživjeli holokaust najgroznijih dana od 21. avgusta 1941. do 1945. godine. Cilj nam je bio da, pored Srba koji su najviše stradali u logoru Jasenovac, dovedemo i ljude drugih nacionalnosti koji su takođe stradali, ali nažalost nismo uspjeli, jer mnogi zbog zdravstvenih razloga i starosti nisu mogli da govore o onome što su preživjeli - istakao je Trninić.

Film je prikazan povodom Pete konferencije o Jasenovcu, a urađen je uz podršku Radio-televizije Republike Srpske. T. Š.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana