Парламент РС треба да усвоји Декларацију о геноциду

Свјетлана Тадић
Парламент РС треба да усвоји Декларацију о геноциду

БАЊАЛУКА - Неопходно је да парламент Српске усвоји Декларацију о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата, рекао је јуче предсједник РС Милорад Додик на отварању Пете међународне конференције о Јасеновцу у Бањалуци.

- Потребно је изградити спомен подручје Доња Градина како би се приказало шта се дешавало у Јасеновцу. Један од начина за откривање истине је и снимање филма који би требало да млађим генерацијама учини приступачнијим све податке о страдањима - рекао је Додик.

Истакао је да су представници Хрватске долазили у Јасеновац само онда када им је требало да прикажу свој наводни интернационализам приликом обиљежавања дана побједе.

- Ова Конференција је од великог значаја и идуће године би се требала организовати у Београду или Загребу како би се истина о Јасеновцу што више раширила - истакао је Додик.

Предсједник РС је рекао да ће Декларација о геноциду, која би требало да се усвоји данас, показати да су у Јасеновцу убијане жене, дјеца, мушкарци и да се десио геноцид.

- Мислим да ће и парламент РС прихватити декларацију, како бисмо дали виши институционални ниво свему, а то је требало урадити и далеко раније - нагласио је Додик.

Члан међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић рекао да је Пета конференција посвећена страдању 110.000 дјеце и жена у Јасеновцу.

- Жртве вапе за тим да се сазна истина о њиховом страдању. Подаци о страдању у Јасеновцу који се приказују у хрватским медијима нису тачни. Декларација ће показати праве податке и биће послата првенствено парламентима земаља бивше Југославије - нагласио је Живановић.

Предсједник Извршног одбора Удружења "Јасеновац-Доња Градина" Владимир Лукић је рекао да су се више од годину прикупљали подаци из САД и Европе како би се саставила Декларација.

- Декларација ће вјероватно негдје бити заобиђена и рушена, али вјерујем да ће она у будућности бити прихваћена, те да ће кроз историју промијенити слику о Србима - нагласио је Лукић.

Декларацијом о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима која би требало да се усвоји данас, захтијева се да Хрватска одлуком својих највиших органа прихвати одговорност за геноцид над три народа у НДХ током Другог свјетског рата.

Поред тога, тражи се и да се на достојан начин обиљеже и обезбиједе сва мјеста злочина геноцида и чува успомена на његове многобројне жртве.

Захтијева се и да се у БиХ, Хрватској и Србији одреди исти дан у знак сјећања на жртве геноцида у НДХ, те да се утврди и у разумном року исплати правична одштета жртвама геноцида и њиховим потомцима од стране Хрватске.

Отварању конференције присуствовали су и премијер РС Александар Џомбић, министар просвјете и културе Антон Касиповић, те предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић.

Пета међународна конференција о Јасеновцу затвара се данас, а на њој је током трајања представљено више од 60 научних реферата свјетских и регионалних стручњака.

"Свједоци говоре"

Документарни филм "Свједоци говоре" у коме преживјели логораши свједоче о усташком концентрационом логору Јасеновац, приказан је у понедјељак увече у Музеју РС.

Аутор филма Драго Трнинић истакао је да је филм снимљен са циљем да се не заборави геноцид који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима.

- Потрудили смо се да нађемо адекватне саговорнике који су преживјели холокауст најгрознијих дана од 21. августа 1941. до 1945. године. Циљ нам је био да, поред Срба који су највише страдали у логору Јасеновац, доведемо и људе других националности који су такође страдали, али нажалост нисмо успјели, јер многи због здравствених разлога и старости нису могли да говоре о ономе што су преживјели - истакао је Трнинић.

Филм је приказан поводом Пете конференције о Јасеновцу, а урађен је уз подршку Радио-телевизије Републике Српске. Т. Ш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана