Parastos za 32 ubijena civila

Glas Srpske
Parastos za 32 ubijena civila

ČEMERNO - U selu Čemerno, opština Ilijaš, služenjem parastosa obilježeno je 17 godina od stradanja 32 srpska civila koje su pripadnici Armije BiH na svirep način ubili na jučerašnji dan 1992. godine u ovom selu, javila je Srna.

Članovi porodica žrtava i potomci Srba iz ovog sela kao i predstavnici organizacija porodica i zarobljenih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva, Zvornika i Banje Luke u pomen na ove žrtve položili su cvijeće i prislužili svijeće na spomen-obilježje.

Predsjednik Saveza i organizacija ratnih vojnih invalida RS Dragislav Mijanović rekao je da za ovaj zločin još niko nije procesuiran i da Tužilaštvo BiH bez obzira na predočene dokaze ignoriše ovaj slučaj.

Prema njegovim riječima, ni tužilaštva Republike Srpske nisu učinila ništa jer još nije podignuta optužnica.

Inspektor tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Radovan Pejić rekao je da je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu krajem prošle i početkom ove godine završilo istragu o ovom slučaju i predalo predmet Tužilaštvu BiH na ocjenu osjetljivosti.

- Još nemamo povratnu informaciju koje tužilaštvo je nadležno da podigne optužnicu i da pokrene sudski postupak - rekao je Pejić.

Pejić je dodao da je najstarija žrtva ovog zločina bila Stana Rašević (83), a najmlađa Rajko Trifković (33).

On je naglasio da su prikupljeni dokazi da su ovi zločini počinjeni klanjem i upotrebom vatrenog oružja i da su tri lica odgovorna za planiranje i organizovanje, a da je 12 lica neposredno učestvovalo u njemu.

- Leševi su unakaženi i potom spaljeni, a selo je, takođe, opljačkano i spaljeno - rekao je Pejić.

Petar Rašević mještanin ovog sela koji je preživio ovaj zločin kaže da su to uradile komšije iz okolnih sela i da je stanovništvo pobijeno na spavanju i na kućnom pragu.

U selu Čemerno od 10. juna 1992. godine više niko ne živi. Tog jutra, selo su opkolili pripadnici "zelenih beretki", koji su na svirep način ubili srpske civile, a kuće i štale pune stoke popalili.

Ekshumirano 49 tijela

Inspektor Operativnog tima za traženje nestalih RS Slobodan Škrba rekao je da je na području Čemerna i okolnih zaselaka do sada ekshumirano 49 tijela srpskih civila i da se traga za još tri tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana