Папрене цијене паприке

nezavisne.com
Папрене цијене паприке

Бањалука - Цијене поврћа у БиХ су све више, а најпапреније су цијене паприка, гдје се у РС килограм креће од пет до осам КМ, док у Федерацији БиХ оне достижу и вртоглавих девет КМ.

Стручњаци истичу да је главни разлог овом повећању дефицит у производњи, односно мањак повртарских производа те да ће у будућности бити све мања производња поврћа, а да ће цијене бити све више, узроковане нерентабилношћу производње и недостатком радне снаге.

Дана Малић, трговац на бањалучкој тржници, каже да је поврће баш поскупјело те да се цијена паприке креће од пет до шест КМ, патлиџан је пет КМ, тиквице четири, док је мрква остала на цијени од двије КМ.

“Разлог је што мало људи ради, а сви морају да једу. По неким тржним центрима паприке достижу цијену и од седам-осам КМ”, каже Малићева.

Трговкиња Сњежана са бањалучке тржнице каже да су све цијене порасле те да су блитва и шпинат, односно све зелење, изузетно скупи и да коштају шест КМ.

Она каже да је цијена парадајза од четири до пет КМ, паприке су шест КМ, млади купус четири КМ, а јесењи двије КМ. Лук је 1,5 КМ до двије, док је плоснати четири КМ.   

Жељка Јаворац која посјећује бањалучку тржницу каже да је купцима све скупо, а трговцима све мало.

“Генерално, све цијене су отишле нагоре”, рекла је Јаворац.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, истиче за “Независне” да је до поскупљења у РС дошло зато што поврћа нема у довољним количинама и да су цијене порасле од 50 до 100 одсто у зависности од производа.

“Наше су процјене да ће повртари смањити производњу и због радне снаге јер не могу пронаћи раднике, а немамо средстава за машине које би их замијениле. То ће утицати на пад повртарске производње и доћи ће до поскупљења. Цијену ће онда регулисати увоз, а увозници овдје неће јефтино пласирати производе”, каже Мастало.

Додао је да је и у ЕУ смањена производња поврћа за 40 одсто због суша које су имали, што значи да и код њих фали поврћа, а тиме су и цијене високе.

Мастало појашњава да је ово поскупљење резултирало због ранијег негативног пословања па су произвођачи остали дужни банкама или апотекама.

“Тада сам указивао на ове проблеме, нико то није схватао озбиљно, да би се у прошлој години одразило на повртаре да нису били у могућности да засаде и засију довољно поврћа. Засађено је 30 одсто мање поврћа и дошло је до неповољног времена током љета, па су и приноси били 30 одсто мањи, што је утицало на то да је у понуди 50 одсто мање поврћа, а чим је мања понуда - цијена расте”, каже Мастало.

Раде Јовичевић, потпредсједник Удружења повртара РС, каже да је дефицит производње главни разлог поскупљењу и да ће он бити све већи у будућности, јер произвођачима недостаје радна снага, а без ње се не може.

“Десиће се да ће људи посијати, али да неће побрати јер неће имати с ким”, каже он.

А како пишу федерални медији, највише цијене су на пијацама и тржним центрима у Сарајеву, гдје килограм жутих паприка кошта девет КМ, раштика вртоглавих 12, а за килограм шпината је потребно издвојити шест КМ.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, каже да су производи поскупјели због лоше године те да је много поврћа иструнуло и пропало.

“Не могу предвидјети хоће ли бити још већег поскупљења јер се све ослања на увоз. Судећи по најавама, ако поскупи сјеме логично је да ће поскупјети и готов производ”, рекао је Бићо за “Независне”.

Он каже да доста људи одустаје од производње јер нема више рентабилности.

Јагоде 10 КМ

Богдана, трговац на бањалучкој тржници, каже да су цијене воћа углавном исте те да је килограм мандарина 1,5 КМ до двије, наранџе двије до 2,5 КМ, лимун 2,5 КМ, крушке исто тако, јабуке марка, док су банане двије КМ, а понегдје и 2,5 КМ.

“Цијена воћа је увијек оваква у ово доба, годинама радим овдје и што се тиче лимуна и наранџе - цијене нису пале. У тржним центрима дају још јефтиније цитрусе, али тај квалитет није прве класе”, каже ова трговкиња.

Њена радна колегиница Драгица каже да је цијена банана раније била од 1,8 КМ до двије КМ, а да су данас те цијене изнад двије КМ, док су јагоде у ово доба скупе јер им није сезона те килограм кошта 10 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана