Папирне упутнице и отпуснице иду у прошлост

Драгана Келеч
Папирне упутнице и отпуснице иду у прошлост

Бањалука - Папирне упутнице и отпусна писма ускоро би требало да иду у прошлост у здравственим установама у Српској, које активно раде на својој информатизацији и пружању електронских услуга пацијентима.

Умјесто да сатима чекају у редовима да би на папиру добили упутницу или било који други документ који је неопходан за лијечење, становници ће ускоро те услуге моћи добити у електронском облику.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да је Министарство већ покренуло иницијативу за увођење електронског здравства, те да ће у идућем периоду у складу са својим могућностима настојати да оно у потпуности заживи у свим здравственим установама.

И у Фонду здравственог осигурања РС истичу да је информатизација будућност здравственог система и да Фонд заједно са ресорним Министарством ради на томе да у здравственом систему у потпуности крене коришћење електронских упутница, е-рецепата, е-картона, као и е-здравствених књижица, чиме ће се папир у потпуности избацити из употребе.

- Наш циљ је да максимално смањимо “шетњу са папирима”, што ће здравствени систем учинити много ефикаснијим - истакли су у Фонду.

Фонд здравственог осигурања РС је, како истичу, већ омогућио свим домовима здравља који имају интернет конекцију да сами провјере статус осигурања пацијента.

То значи да ако пацијент нема овјерену књижицу или није ју понио, запослени у дому здравља могу увидом у систем Фонда провјерити да ли се осигуранику редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање, односно, да ли је пацијент осигуран или није. Осим што су електронске услуге брже, оне су, како истичу стручњаци, али и сами пацијенти доста ефикасније, јер нема шетања од ординације до ординације. Доказ за то су е-налази који се већ користе у многим ординацијама и лабораторијама.

- Не морам више дуго да чекам и носим налазе у лабораторију - истиче Бањалучанка Јелена Гајић.

Помоћник директора за медицинске послове и специјалиста породичне медицине Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да су све амбуланте породичне медицине те установе електронски увезане, али да тај систем треба још усавршити.

- Уз е-здравство у великој мјери смањићемо гужве - истакла је Тодоревићева.

Замјеник директора Дома здравља Добој Анђа Сушић каже да се електронски налази, који се у овој установи користе већ неко вријеме донијели веома позитивне ефекте. Она истиче да се ради на томе и да упутнице и остала неопходна документација иде путем интернета.

- У плану је да се оспособи и електронска размјена документације између установа - казала је Сушићева.

И у болницама се надају да ће е-здравство да заживи, што ће им увелико растеретити пословање и побољшати квалитет здравствене заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана