Pametni grad stiže u Srpsku

Milijana Latinović
Pametni grad stiže u Srpsku

Banjaluka - Pilot projekat "pametni" grad u nekoj od lokalnih zajednica u RS pokazaće kako digitalizacija unutar i van lokalne uprave pomaže ekonomskom razvoju, smanjuje troškove i doprinosi otklanjanju problema.

Istakao je to direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević i dodao da je to jedan od najvažnijih rezultata nedavne posjete Bonu, gdje je sa delegacijom RS, koju je predvodio predsjednik Milorad Dodik, razgovarao sa članovima uprave "Dojče telekoma".

- Ovaj pilot projekat pokazaće i kako digitalizacija doprinosi smanjenju saobraćajnih gužvi, emisije štetnih gasova, potrošnje električne energije, kao i kako doprinosi upotrebi alternativnih energetskih izvora, a sve to uz pomoć uređaja povezanih na računarsku mrežu koji su u stanju u realnom vremenu pratiti ove pokazatelje - pojasnio je Rajčević.

Osim toga, ističe on, dogovorena je i razmjena stručnjaka iz ovih oblasti.

- Dogovorena je i razmjena informacija o kibernetičkim prijetnjama između CERT-a RS i Centra za sajber odbranu "Dojče telekoma", čime bi se značajno unaprijedili i ljudski i infrastrukturni kapaciteti kojima RS raspolaže, a time i naša vidljivost i prepoznatljivost na međunarodnoj sceni - rekao je Rajčević.

On je kazao da su domaćine upoznali sa propisima koji su na snazi u RS i njihovoj potpunoj usaglašenosti s evropskom regulativom, djelovanjem nacionalnog CERT-a u okviru Agencije, kao i aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova RS u oblasti istraživanja i procesuiranja krivičnih djela u sajber prostoru.

- Zajednička ocjena naše delegacije je da je posjeta ispunila očekivanja. Domaćinima je pružena prilika da dobiju jasnu sliku o stanju informacione bezbjednosti u RS, kao i potencijalima za brzu digitalizaciju i modernizaciju društva u cjelini, počevši od lokalnih zajednica pa do cjelokupnog javnog sektora - rekao je Rajčević i dodao da je ovo prvi korak u saradnji s ovom renomiranom kompanijom.

"Dojče telekom" je najveća evropska telekomunikaciona grupacija koja zapošljava više od 200.000 radnika i čiji se godišnji promet kreće iznad 70 milijardi dolara.

Obuka studenata

Rajčević je istakao da je tokom razgovora sa delegacijom "Dojče telekoma" dogovorena i obuka studenata.

- Obuka naših studenata u kompaniji bila bi realizovana kroz program studentske prakse - naveo je Rajčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana