Паметни град стиже у Српску

Милијана Латиновић
Паметни град стиже у Српску

Бањалука - Пилот пројекат "паметни" град у некој од локалних заједница у РС показаће како дигитализација унутар и ван локалне управе помаже економском развоју, смањује трошкове и доприноси отклањању проблема.

Истакао је то директор Агенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић и додао да је то један од најважнијих резултата недавне посјете Бону, гдје је са делегацијом РС, коју је предводио предсједник Милорад Додик, разговарао са члановима управе "Дојче телекома".

- Овај пилот пројекат показаће и како дигитализација доприноси смањењу саобраћајних гужви, емисије штетних гасова, потрошње електричне енергије, као и како доприноси употреби алтернативних енергетских извора, а све то уз помоћ уређаја повезаних на рачунарску мрежу који су у стању у реалном времену пратити ове показатеље - појаснио је Рајчевић.

Осим тога, истиче он, договорена је и размјена стручњака из ових области.

- Договорена је и размјена информација о кибернетичким пријетњама између ЦЕРТ-а РС и Центра за сајбер одбрану "Дојче телекома", чиме би се значајно унаприједили и људски и инфраструктурни капацитети којима РС располаже, а тиме и наша видљивост и препознатљивост на међународној сцени - рекао је Рајчевић.

Он је казао да су домаћине упознали са прописима који су на снази у РС и њиховој потпуној усаглашености с европском регулативом, дјеловањем националног ЦЕРТ-а у оквиру Агенције, као и активностима Министарства унутрашњих послова РС у области истраживања и процесуирања кривичних дјела у сајбер простору.

- Заједничка оцјена наше делегације је да је посјета испунила очекивања. Домаћинима је пружена прилика да добију јасну слику о стању информационе безбједности у РС, као и потенцијалима за брзу дигитализацију и модернизацију друштва у цјелини, почевши од локалних заједница па до цјелокупног јавног сектора - рекао је Рајчевић и додао да је ово први корак у сарадњи с овом реномираном компанијом.

"Дојче телеком" је највећа европска телекомуникациона групација која запошљава више од 200.000 радника и чији се годишњи промет креће изнад 70 милијарди долара.

Обука студената

Рајчевић је истакао да је током разговора са делегацијом "Дојче телекома" договорена и обука студената.

- Обука наших студената у компанији била би реализована кроз програм студентске праксе - навео је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана