Pamela Anderson pisala Bariši Čolaku: Neka BiH ustane protiv okrutnosti nad životinjama

klix.ba
Pamela Anderson pisala Bariši Čolaku: Neka BiH ustane protiv okrutnosti nad životinjama

Nakon što je Pamela Anderson saznala da je zabrana uzgoja životinja radi krzna koja je trebala stupiti na snagu 2018. dovedena u pitanje, obratila se predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariši Čolaku sa apelom da ne popusti pritisku krznarskog lobija. Ona poziva na poštivanje prelaznog perioda određenog 2009. godine, saopšteno je iz PETA-e.

"Kao počasna ambasadorka PETA-e posvetila sam veći dio svog života pomoći životinjama koje pate u krznarskoj industriji i ponosna sam na svaku zemlju koja je zabranila uzgoj životinja radi krzna", stoji u pismu Pamele Anderson Bariši Čolaku.

"Bila bih oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama tako što će ustati protiv okrutnosti i zatvoriti sve farme krzna", navela je.

Već 2016. godine desio se pokušaj da se ukine postojeća zabrana, ali ga je Parlamentarna skupština odbacila. Krznarska industrija u zadnjem trenutku pokušava da za nekoliko farmi koje još rade osigura dodatnih 10 godina. Činčile i druge životinje užasno pate zbog uslova u kojima žive i u kojima ne mogu zadovoljiti svoje prirodne potrebe. Čitave svoje živote provode u malim, prljavim žičanim kavezima i onda se podvrgavaju brutalnoj elektrokuciji i gušenju gasom.

PETA-in moto djelimično kaže: Životinje nisu naši odjevni predmeti, saopšteno je iz ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana