Паљење корова однијело још један живот, изгорјела и кућа

nezavisne.com
Паљење корова однијело још један живот, изгорјела и кућа

Добој - Паљење ниског растиња однијело је четврту жртву на подручју Полицијске управе Добој, јер је Драгољуб Друговић (69) из Горњег Клакара, код Брода, у сриједу скончао чистећи њиву од корова, док је у Мишинцима, код Дервенте, усљед паљења ниског растиња изгорјела кућа чији власник живи у иностранству.

Друговић је заједно са супругом у близини куће запалио ватру како би се ријешио корова на њиви, а када се пожар почео ширити приликом гашења је пао, изгубио свијест и тако остао да лежи на земљи.

Љекар мртвозорник је на лицу мјеста констатовао смрт, претпоставља се да је узрок тровање димом или застој рада срца, а констатовано је да на Друговићевом тијелу није било повреда насталих дјеловањем ватре.

Из Полицијске управе Добој је саопштено да је у Мишинцима, код Дервенте, приликом паљења ниског растиња букнуо пожар који је захватио кућу Анте Хењака, који живи у иностранству, а која је у потпуности изгорјела.

Учестали пожари дигли су на ноге чланове Форума за безбједност грађана Добој, којима су на јучерашњој сједници изложени алармантни подаци да су од 27. фебруара до 4. марта овдашњи ватрогасци 35 пута интервенисали на терену. Бараковац, Пакленица, Рјечица, само су неке од локација гдје је горјело ниско и високо растиње те шума.

Да би уклањање корова уз помоћ ватре било безбједно потребно је обавезно обавијестити ватрогасце.

“Потребно је да изађемо на лице мјеста или да се оно обезбиједи, да пољопривредници одвоје неколико бразда да се направи неки појас, да не би ватра прешла и, нормално, ако је већа површина да више људства има”, каже Милош Радоњић, старјешина Територијалне ватрогасне јединице Добој, те додаје да до смртног исхода најчешће долази када се пожар отме контроли, а они који пале растиње се успаниче и угуше се димом, док су ријетки случајеви да тијело изгори.

Важећа законска рјешења иду на руку пољоприведницима, који на својим њивама могу да пале шта желе.

“Закон о заштити од пожара за пожар на отвореном простору не предвиђа прекршајне санкције. Значи, ако човјек на својој парцели пали, није прекршај. Имају услови како то треба, али ако се отме контроли, онда је то други проблем”, рекао је Славко Благојевић, инспектор за експлозивне материје и послове заштите од пожара.

Приликом паљења корова док је крчио њиву раније је страдао Жарко уричић (65) из Добоја.

Претходно су на исти начин живот изгубили Драгутин Топрек (83) из Теслића, Љубо Старчевић (82) из Добоја, као и Живана Драгић (81) из Невесиња.

Апел

Полицијска управа Бањалука, с обзиром на тренутне температуре које погодују изазивању и ширењу ватре, апелује на грађане, пољопривреднике и шумске раднике да не пале ватру унутар или у близини шумских комплекса и засада или на мјестима гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животе и имовину грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана