Пали први откоси јечма

Данијела Стоканић
Пали први откоси јечма

Бањалука - Први откоси озимог јечма пали су ових дана на подручју Семберије, док се у осталим регијама почетак жетве очекује за двадесетак дана.

Како су објаснили у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, жетва пшенице требало би да почне у посљедњој седмици овог мјесеца.

- Озима пшеница у равничарским подручјима Српске тренутно је у фази почетка воштане зрелости и углавном је у доброј кондицији, под условом да су примијењене основне агротехничке мјере. У вишим подручјима пшеница је у фази влатања и класања - рекли су у Министарству.

Истакли су да ако дневне температуре ваздуха до жетве не буду значајније прелазиле 30 степени Целзијуса и ако се продужи период релативно повољних агроклиматских услова, ова година се, са аспекта производње стрних жита, може сматрати једном од повољнијих.

- Такође, треба напоменути да су услови у току друге декаде априла и током маја били повољни за развој појединих биљних болести - рекли су у Министарству, додајући да су усљед интензивније појаве болести произвођачи били принуђени да предузму додатне третмане фунгицидима током априла и маја, што је повећало трошкове производње.

Један број произвођача, кажу, није спровео ову активност, што ће свакако узроковати смањење приноса и квалитета зрна на њиховим парцелама.

Анализа стања усјева показала је да се ове године у Српској могу очекивати добри до врло добри, а код појединих произвођача и одлични приноси стрних жита.

- Приноси јечма износиће у просјеку око четири тоне по хектару, а у зависности од региона, рокова сјетве, заштите усјева од болести, штеточина и корова, прихране и другог, приноси на појединим парцелама ће бити и већи - рекли су у Министарству.

Судећи према тренутној ситуацији на терену, просјечан принос пшенице у Српској се може процијенити на 4,3 тоне по хектару, а укупну производњу и резултат производње одредиће најпродуктивнији региони, Бијељина и Градишка.

- Значајан број произвођача ове ће године остварити приносе пшенице и преко шест тона по хектару, нарочито у подручју Бијељине, Шамца, Модриче и Козарске Дубице - додали су.

У Министарству су подсјетили да ће производња пшенице рода 2017. износити око 187.000 тона, од чега ће најмање 20 одсто или око 40.000 тона откупити млинско-пекарска индустрија. У овој години би се могла очекивати производња која је за десет одсто изнад вишегодишњег просјека, али која ипак неће бити већа од рода пшенице 2016. године, који је био рекордан у појединим регијама РС.

Цијена

У Министарству пољопривреде истичу да би откупна цијена овогодишњег рода пшеница могла да буде од 0,32 до 0,37 КМ по килограму.

- Узимајући у обзир да се прошлогодишња откупна цијена кретала од 0,34 до 0,36 КМ по килограму, процјене откупљивача су да ће овогодишња откупна цијена бити за неколико фенинга нижа него лањска. Разлог за то је повећање површина под пшеницом, како у РС тако и у региону, те очекивано добар род и већа понуда хљебног жита - казали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана