Padaju cijene stanova u Republici Srpskoj

Nada Branković
Padaju cijene stanova u Republici Srpskoj

BANjA LUKA - Cijene stanova u Srpskoj posljednjih mjesec do dva pale su za više od deset odsto, a nova značajnija pojeftinjenja očekuju se u narednoj godini.

Kvadrat stana tako sada košta od 1.100 do 3.000 maraka, kolika je cijena u Banjoj Luci, dok je u avgustu koštao od 1.500 do 3.200 maraka.

Direktor banjolučke agencije za prodaju nekretnina "Senzor" Manojlo Popović istakao je da bi trebalo doći do novog pada cijena nekretnina.

Vlasnik Agencije za promet nekretninama "Euroagent" Senka Gatarić - Vasilić istakla je da se cijene metra kvadratnog stana, koji nisu novoizgrađeni, a koje prodaju preko ove agencije kreću od 2.200 do 2.700 maraka.

- Poslije dosta visokih cijena stambenih kvadrata, njihov pad je očekivan - istakla je Gatarić - Vasilić.

Cijene stanova u Bijeljini kreću se od 1.100 do 2.000 maraka.

Prema podacima trebinjskih agencija za promet nekretninama, cijene novih i starih stanova su u blagom padu za nešto više od stotinjak maraka po metru kvadratnom.

U agencijama kažu da je jedan od uzroka pada cijena nekretnina prevelika zasićenost tržišta, koja se ogleda u povećanju ponude i smanjenju potražnje.

Prodavci dodaju da su i pored pada cijena nekretnina, građani nezainteresovani za njihovu kupovinu jer očekuju nova pojeftinjenja.

 - Tako u Banjoj Luci ne možemo da prodamo ni stan koji košta 2.200 maraka po metru kvadratnom, bez obzira na to da li je riječ o novogradnji ili starogradnji - naglasila je Gatarić - Vasilić. Prodaja ostalih nekretnina, dodala je, poput placeva i kuća takođe je stala.

Suvlasnik Agencije za promet nekretninama "Krov" u Bijeljini Gordana Draganić istakla je da je i u Bijeljini interesovanje kupaca za stanove slabo.

Doboj

U građevinskoj firmi "Građapromet" iz Doboja naglasili su da je na tom području potražnja za stanovima još uvijek veća od ponude, tako da su cijene ostale iste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana