Падају цијене станова у Републици Српској

Нада Бранковић
Падају цијене станова у Републици Српској

БAЊA ЛУКA - Цијене станова у Српској посљедњих мјесец до два пале су за више од десет одсто, а нова значајнија појефтињења очекују се у наредној години.

Квадрат стана тако сада кошта од 1.100 до 3.000 марака, колика је цијена у Бањој Луци, док је у августу коштао од 1.500 до 3.200 марака.

Директор бањолучке агенције за продају некретнина "Сензор" Манојло Поповић истакао је да би требало доћи до новог пада цијена некретнина.

Власник Aгенције за промет некретнинама "Еуроагент" Сенка Гатарић - Василић истакла је да се цијене метра квадратног стана, који нису новоизграђени, а које продају преко ове агенције крећу од 2.200 до 2.700 марака.

- Послије доста високих цијена стамбених квадрата, њихов пад је очекиван - истакла је Гатарић - Василић.

Цијене станова у Бијељини крећу се од 1.100 до 2.000 марака.

Према подацима требињских агенција за промет некретнинама, цијене нових и старих станова су у благом паду за нешто више од стотињак марака по метру квадратном.

У агенцијама кажу да је један од узрока пада цијена некретнина превелика засићеност тржишта, која се огледа у повећању понуде и смањењу потражње.

Продавци додају да су и поред пада цијена некретнина, грађани незаинтересовани за њихову куповину јер очекују нова појефтињења.

 - Тако у Бањој Луци не можемо да продамо ни стан који кошта 2.200 марака по метру квадратном, без обзира на то да ли је ријеч о новоградњи или староградњи - нагласила је Гатарић - Василић. Продаја осталих некретнина, додала је, попут плацева и кућа такође је стала.

Сувласник Aгенције за промет некретнинама "Кров" у Бијељини Гордана Драганић истакла је да је и у Бијељини интересовање купаца за станове слабо.

Добој

У грађевинској фирми "Грађапромет" из Добоја нагласили су да је на том подручју потражња за становима још увијек већа од понуде, тако да су цијене остале исте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана