Пацијентима доступна најсавременија имуно-онколошка терапија

Срна
Пацијентима доступна најсавременија имуно-онколошка терапија

Бањалука - Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске у овој години почео је да финансира четири нова иновативна лијека за лијечење метастатског меланома, међу којима је и најсавременија имуно-онколошка терапија за лијечење карцинома плућа.

Из ФЗО Српске је саопштено да је ријеч је о изузетно ефикасној, али и скупој терапији, која значајно продужава живот и повећава укупно преживљавање обољелих.


Научници који су открили ову терапију, однедавно доступну обољелима од метастатског меланома и карцинома плућа у Српској, добитници су овогодишње Нобелове награде за медицину.

"То је најбоља потврда да је пацијентима у Српској омогућено лијечење најновијим терапијама у складу са најсавременијим европским и свјетским препорукама", навели су из ФЗО Српске.

Овогодишњи добитници Нобелове награде за физиологију и медицину су Џејмс Алисон са Универзитета Тексас у САД и Тасуку Хонџо са јапанског Универзитета у Кјоту за откриће имуно–онколошке терапије за лијечење карцинома.

Они су установили потпуно нови принцип за лијечење рака, а њихова истраживања наставиле су фармацеутске индустрије доводећи до развоја имуно-онколошке терапије која се показала као веома ефикасном у борби против различитих облика карцинома.

Имуно-онколошка терапија за лијечење метастатског меланома одобрена је у САД још 2014. године, у Европи 2015. године, а данас се користи и у лијечењу других врста карцинома.

Из ФЗО су поручили да им је међу приоритетима унапређење доступности најсавременијих терапија осигураницима с циљем побољшања исхода лијечења и квалитета живота обољелих, те да ће настојати да и убудуће обезбјеђују осигураницима савремене терапије, по чему и сада предњаче у региону.

"Нашим осигураницима доступне су одређене терапије које осигураници знатно развијенијих земаља региона морају сами да плаћају, попут појединих инсулина, биолошких терапија и слично", поручили су из ФЗО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана