Pacijentima bolji uslovi u 47 domova zdravlja

Anita Janković-Rečević
Pacijentima bolji uslovi u 47 domova zdravlja

Banjaluka - S ciljem jačanja zdravstvenog sektora širom RS i pružanja što kvalitetnije usluge pacijentima, u primarnu zdravstvenu zaštitu u proteklih 12 godina uloženo je 47 miliona KM, čime su stvoreni uslovi za kvalitetan rad timova porodične medicine.

Projektom jačanja zdravstvenog sektora, koji je realizovan od 2006. do 2018. godine i koji spada u jednu od najznačajnijih investicija u zdravstvu Srpske, ukupno je rekonstruisan i izgrađen 121 objekat u 51 lokalnoj zajednici.

Osim izvedenih građevinskih radova na objektima, implementacija projekta je podrazumijevala i nabavku medicinske i računarske opreme, te sanitetskih vozila.

- Na 34 lokacije su izgrađeni novi objekti ambulanti i domova zdravlja, dok su na 79 lokacija objekti dobili novo ruho. Obuhvaćeno je ukupno 47 domova zdravlja i oko 313 ambulanti porodične medicine i svaka ambulanta je jednako opremljena bez obzira na to da li se nalazi u Rudom, Bijeljini ili Banjaluci - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

On je dodao da je u sklopu prve faze projekta uloženo 26 miliona, a druge oko 21 milion maraka.

Naveo je da je projekat djelimično finansiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Razvojne banke Savjeta Evrope, uz učešće lokalnih zajednica i resornog ministarstva.

Naglasio je da ne postoji gotovo nijedna lokalna zajednica u Srpskoj u kojoj proteklih 12 godina ništa nije urađeno.

- Zahvaljujući ovom značajnom projektu ambulante porodične medicine u cijeloj RS izgledaju uniformisano, odnosno sve su jednako opremljene i pružaju jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Cilj nam je bio da primarnu zdravstvenu zaštitu približimo svakom stanovniku RS - rekao je Bogdanić i istakao da je opremanje i rekonstrukciju objekata pratila edukacija zdravstvenog kadra, te da je znatan broj ljekara završio specijalizaciju porodične medicine.

- Na kraju realizacije projekta ostalo je oko 500.000 KM koje smo uz saglasnost banaka uložili u nabavku sanitetskih vozila za domove zdravlja Rudo, Han Pijesak, Šekovići, Prnjavor i Čelinac - istakao je on.

Resorni ministar je naglasio da je u proteklih 12 godina u cjelokupan bolnički sektor, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, uloženo oko 720 miliona KM, te da je oko 100 miliona KM u pripremi.

Podsjetio je da su izgrađene bolnice u Bijeljini i Nevesinju, da se završava rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, te da izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu ide planiranom dinamikom. Dodao je da je raspisan i tender za izgradnju bolnice u Doboju, te će biti obavljena rekonstrukcija i dogradnja dijela bolnice u Zvorniku, kao i da je u toku raspisivanje tendera za nabavku opreme i unutrašnje uređenje bolnice u Foči.

Gubici

Ministar Bogdanić je rekao da ukupni gubici u zdravstvenom sektoru nisu ni izbliza veliki kako se to pokušava predstaviti u javnosti.

- Fond zdravstvenog osiguranja u proteklom periodu je značajno smanjio svoje obaveze. Oni potražuju oko 280 miliona KM, a duguju nešto više od 300 miliona, tako da postoji ravnoteža. Dugovanja zdravstvenih ustanova nisu rasla i u strukturi obaveza najveće su one koje se odnose na neuplaćene poreze i doprinose za zdravstvene radnike - rekao je Bogdanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana