Пацијентима бољи услови у 47 домова здравља

Анита Јанковић-Речевић
Пацијентима бољи услови у 47 домова здравља

Бањалука - С циљем јачања здравственог сектора широм РС и пружања што квалитетније услуге пацијентима, у примарну здравствену заштиту у протеклих 12 година уложено је 47 милиона КМ, чиме су створени услови за квалитетан рад тимова породичне медицине.

Пројектом јачања здравственог сектора, који је реализован од 2006. до 2018. године и који спада у једну од најзначајнијих инвестиција у здравству Српске, укупно је реконструисан и изграђен 121 објекат у 51 локалној заједници.

Осим изведених грађевинских радова на објектима, имплементација пројекта је подразумијевала и набавку медицинске и рачунарске опреме, те санитетских возила.

- На 34 локације су изграђени нови објекти амбуланти и домова здравља, док су на 79 локација објекти добили ново рухо. Обухваћено је укупно 47 домова здравља и око 313 амбуланти породичне медицине и свака амбуланта је једнако опремљена без обзира на то да ли се налази у Рудом, Бијељини или Бањалуци - рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

Он је додао да је у склопу прве фазе пројекта уложено 26 милиона, а друге око 21 милион марака.

Навео је да је пројекат дјелимично финансиран из кредитних средстава Свјетске банке и Развојне банке Савјета Европе, уз учешће локалних заједница и ресорног министарства.

Нагласио је да не постоји готово ниједна локална заједница у Српској у којој протеклих 12 година ништа није урађено.

- Захваљујући овом значајном пројекту амбуланте породичне медицине у цијелој РС изгледају униформисано, односно све су једнако опремљене и пружају једнако квалитетну здравствену заштиту. Циљ нам је био да примарну здравствену заштиту приближимо сваком становнику РС - рекао је Богданић и истакао да је опремање и реконструкцију објеката пратила едукација здравственог кадра, те да је знатан број љекара завршио специјализацију породичне медицине.

- На крају реализације пројекта остало је око 500.000 КМ које смо уз сагласност банака уложили у набавку санитетских возила за домове здравља Рудо, Хан Пијесак, Шековићи, Прњавор и Челинац - истакао је он.

Ресорни министар је нагласио да је у протеклих 12 година у цјелокупан болнички сектор, секундарну и терцијарну здравствену заштиту, уложено око 720 милиона КМ, те да је око 100 милиона КМ у припреми.

Подсјетио је да су изграђене болнице у Бијељини и Невесињу, да се завршава реконструкција Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци, те да изградња болнице у Источном Сарајеву иде планираном динамиком. Додао је да је расписан и тендер за изградњу болнице у Добоју, те ће бити обављена реконструкција и доградња дијела болнице у Зворнику, као и да је у току расписивање тендера за набавку опреме и унутрашње уређење болнице у Фочи.

Губици

Министар Богданић је рекао да укупни губици у здравственом сектору нису ни изблиза велики како се то покушава представити у јавности.

- Фонд здравственог осигурања у протеклом периоду је значајно смањио своје обавезе. Они потражују око 280 милиона КМ, а дугују нешто више од 300 милиона, тако да постоји равнотежа. Дуговања здравствених установа нису расла и у структури обавеза највеће су оне које се односе на неуплаћене порезе и доприносе за здравствене раднике - рекао је Богданић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана