Пацијенти у Српској “попили” 35,1 милион марака

Милијана Латиновић
Пацијенти у Српској “попили” 35,1 милион марака

Бањалука - Љекари у Српској су за шест мјесеци ове године прописали 3,1 милион рецепата за лијекове, а пацијенти су највише користили медикаменте за кардиоваскуларни, пробавни и нервни систем.

Фонд здравственог осигурања РС лијекови попијени на рецепт у првом полугодишту коштали су 35,1 милион марака, што је за око 100.000 марака мање него у истом периоду лани, када је прописано 3,2 милиона рецепата.

- Најчешће прописивани лијекови у првој половини године су енаприл и амлодопин који се користе за притисак. Често прописивани лијек је и метформин који се користи за лијечење дијабетеса - навели су у Фонду здравства.

Подсјетили су да ће од 15. августа осигураницима на располагању бити још 20 нових лијекова који су уврштени на листу и за које ће  пацијенти плаћати само партиципацију или ће их добијати бесплатно уколико су ослобођени плаћања партиципације. На листу су, додају, уврштени нови медикаменти за кардиоваскуларна и плућна обољења, дијабетес, шизофренију и други.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести РС Душко Вулић каже да не чуди то што се највише лијекова прописује за регулацију крвног притиска, с обзиром на то да је притисак кључни фактор ризика за настанак кардиоваскуларних болести.

- Ако успијемо држати под контролом крвни притисак, мања је могућност за настанак срчаног и можданог удара. Нажалост, долазе нам све млађи пацијенти који имају повишен крвни притисак, чак и у трећој деценији живота. Међутим, лијекови и не помажу много ако обољели не промијене начин живота, избаце алкохол и цигарете, ако се здраво не хране и више баве физичком активношћу - рекао је Вулић.

Међу често прописиваним лијековима су и седативи, антипсихотици и антидепресиви, што потврђује и начелница Службе за психијатрију у приједорској Болници “Др Младен Стојановић” Слободанка Тимарац, наглашавајући да је у порасту број обољелих од депресије, болести зависности и деменције.

- То су најчешћа обољења нервног система са којима се сусрећемо. Међу обољелима, посебно када је ријеч о болестима зависности, много је младих. Код њих су честе и депресије које проузрокују стрес и лоша социо-економска ситуација - казала је Тимарац.

Национални координатор за дијабетес у РС Мирјана Бојић каже да се број обољелих од дијабетеса у Српској већ годинама углавном креће на истом нивоу. Истиче да генетика и начин живота у великој мјери утичу на настанак болести.

  • Неопходно је више рада на примарном нивоу здравствене заштите. Становници треба да искористе нутриционисте који су им на располагању како би поправили исхрану, а доста више пажње треба посветити и физичкој активности - рекла је Бојићева.

Промет лијекова

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ за шест мјесеци ове године у БиХ је увезено више од 4,3 милиона килограма фармацеутских производа, чија вриједност премашује 393,7 милиона КМ. У истом периоду, извезено је више од милион килограма лијекова у вриједности од 64,9 милиона КМ.

Најчешће прописивани лијекови у првом полугодишту 2018. године

- лијекови за кардиоваскуларни систем  

- лијекови за пробавни систем и метаболизам  

- лијекови за нервни систем  

- лијекови за дијабетес   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана