PDV neće dići cijenu putarine

Marijana Miljić
PDV neće dići cijenu putarine

Banjaluka - Putarina na autoputu Banjaluka - Gradiška neće poskupjeti nakon što bude podlijegala obračunavanju PDV-a, jer će taj namet biti uračunat u sadašnju cijenu, saznaje "Glas Srpske" u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Preduzeće "Autoputevi RS", koje uskoro mora da se registruje u sistem PDV-a, treba da odluči da li će na sadašnju cijenu putarine dodati PDV od 17 odsto ili će porez biti ukalkulisan u postojeću tarifu. Prema aktuelnom cjenovniku, putarina se kreće od dvije do deset maraka, u zavisnosti od kategorije vozila. Ukoliko bi na te cijene bio obračunat PDV, najniža putarina bi iznosila 2,34, a najviša 11,70 KM.

- Stav Ministarstva saobraćaja i veza je jasan i on podrazumijeva da će putarina biti ukalkulisana u aktuelne cijene - potvrdio je sagovornik "Glasa Srpske" iz Ministarstva saobraćaja i veza.

U "Autoputevima RS" su rekli da su podnijeli zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za pristupanje sistemu PDV-a.

- Po odobrenju tog zahtjeva donijećemo odluku da li će PDV biti dodat na sadašnju cijenu ili će  biti uračunat u već postojeće cijene putarine - istakli su u "Autoputevima RS" i podsjetili da se računi trenutno izdaju bez PDV-a.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je da je preduzeće "Autoputevi RS" podnijelo zahtjev za registraciju u sistem PDV-a i da je on već odobren. Kovačević je objasnio da preduzeća koja gazduju autoputevima, odnosno "Autoceste FBiH" i "Autoputevi RS" u prethodnom periodu nisu bili u sistemu PDV-a, jer nisu predstavljali konkurenciju jedno drugom, s obzirom na to da u RS nije bilo naplate putarine.

- Kada su i "Autoputevi RS" počeli s naplatom putarine, pojavila se konkurencija u poslovima naplate korištenja autoputeva, zbog čega je i odobren zahtjev za registraciju "Autoputevima RS" u sistem PDV-a. "Autoceste FBiH" takođe moraju podnijeti zahtjev za registraciju u sistem PDV-a - rekao je Kovačević i dodao da ta dva preduzeća odlučuju da li će obračunavati PDV na postojeće cijene ili će ga ukalkulisati u njih.

Naplata putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška u Jakupovcima počela je u ponedjeljak, iako je on pušten u saobraćaj krajem 2011. godine.

Rampe

U "Autoputevima RS" su rekli da se trenutno na autoputu Banjaluka - Gradiška primjenjuje otvoreni sistem naplate putarine, te da planiraju da sa završetkom gradnje autoputa Banjaluka - Doboj počne primjena zatvorenog sistema, odnosno da rampe budu postavljene na svim pristupnim putevima autoputu.

- Ako dođe do prevelikog odliva vozila sa autoputa, rampu ćemo i ranije postaviti na Mahovljanskoj petlji - kažu u "Autoputevima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana