Ozvaničen rad Udruženja građana „Misli dobro“: Ideje i znanje za bolju Srpsku

Svjetlana Šurlan
Ozvaničen rad Udruženja građana „Misli dobro“: Ideje i znanje za bolju Srpsku

Banjaluka - Udruženje građana „Misli dobro“ juče je u Banjaluci ozvaničilo početak rada, čiji će cilj biti da ponudi rješenja za različite probleme u Srpskoj i da utiče na donosioce odluka da rade u interesu građana i promocije pozitivnih vrijednosti.

Ovo udruženje, najavljeno je, promovisaće vrijednosti zasnovane na radu, obrazovanju, aktivnom učešću u procesima odlučivanja, jasnom pozicioniranju kulture u društvu, razvoju sporta, međugeneracijskoj solidarnosti, socijalnom dijalogu, zajedništvu i svemu onome što će Srpsku i BiH činiti boljim. Ističu da nisu replika „Kruga 99“, već grupa ljudi koja želi da kroz dijalog okupi sve one čiji se glas u Srpskoj ne čuje dovoljno, a imaju određeno znanje, ideje i viziju kako pomoći napretku RS.

Jedan od inicijatora osnivanja udruženja Nataša Tešanović rekla je da „Misli dobro“ okuplja ljude koji dijele brigu zbog toga što je RS nacionalno, demografski i ekonomski ugrožena i duhovno devastirana.

- Pokušaćemo zajedničkim djelovanjem da ukažemo na rješenja u različitim sferama. Imamo simpatizera koji su bliski jednim ili drugim političkim opcijama, ali želimo zajedno da pokušamo da utičemo na donosioce odluka da čine dobre stvari, da promovišemo rad i povjerenje, dobre primjere pojedinaca i firmi. Nemamo političkih ambicija ili namjeru uhljebljenja, većina nas ima svoje poslove i rezultate iza sebe. Ovo je pokušaj da se udružimo i u teškim vremenima činimo dobro - istakla je Tešanovićeva.

Marko Knežević, koji je takođe inicijator udruživanja, rekao je da želja ove grupe nije kritika sistema, već da uz pomoć ljudi, društveno odgovornih kompanija organizuje okrugle stolove i da odgovore na pitanja kako da se radi dalje, a da to bude najbolje.

Dejan Prošić, iz tima koji će se u ovom udruženju baviti zdravstvom, rekao je da reforma treba da krene od vrha, a ne od ambulanti porodične medicine.

- Bavićemo se ulogom institucija u zdravstvu, finansiranjem zdravstvenog sistema, reorganizacijom i optimizacijom, ponudićemo rješenja - istakao je Prošić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković rekao je da je pristupio udruženju, jer je gledajući stanje u društvu, obrazovanju, kulturi, iskompromitovanim institucijama i udruženjima građana, odlučio da prihvati poziv za zajedničko afirmisanje određenih načela.

- U stanju kolektivne svijesti je rješenje, nema oporavka ni politike, ni kulture, ni ekonomije, ni sporta, bez promjene atmosfere. To znači ozdravljenje zajedničkih vrijednosti, prosvećeni nacionalizam. U zadacima koji su pred nama, namjeravamo da okupljamo one koji se prepoznaju u tim vrijednostima - naglasio je Vuković.

Udruženje „Misli dobro“ do kraja godine ima u planu da organizuje dva okrugla stola na temu sporta i kulture. Za sve informacije zainteresovani mogu da posjete sajt „mislidobro.org“.

Inicijativni odbor

Inicijativni odbor Udruženja „Misli dobro“ čine Saša Trivić, Marko Knežević, Saša Čekrlija, Nataša Tešanović, Srđan Šuput, Dalibor Tomaš i Sandra Gojković-Arbutina. Tokom predstavljanja udruženja istaknuto je da je riječ o ljudima ostvarenim u privredi, obrazovanju, zdravstvu, medijima i finansijskom sektoru.

Oblasti za koje „Misli dobro“ predlagati rješenja

- Politika

- Finansije

- Privreda

- Obrazovanje

- Socijalna politika

- Kultura

- Sport

- Zdravstvo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana