Озваничен рад Удружења грађана „Мисли добро“: Идеје и знање за бољу Српску

Свјетлана Шурлан
Озваничен рад Удружења грађана „Мисли добро“: Идеје и знање за бољу Српску

Бањалука - Удружење грађана „Мисли добро“ јуче је у Бањалуци озваничило почетак рада, чији ће циљ бити да понуди рјешења за различите проблеме у Српској и да утиче на доносиоце одлука да раде у интересу грађана и промоције позитивних вриједности.

Ово удружење, најављено је, промовисаће вриједности засноване на раду, образовању, активном учешћу у процесима одлучивања, јасном позиционирању културе у друштву, развоју спорта, међугенерацијској солидарности, социјалном дијалогу, заједништву и свему ономе што ће Српску и БиХ чинити бољим. Истичу да нису реплика „Круга 99“, већ група људи која жели да кроз дијалог окупи све оне чији се глас у Српској не чује довољно, а имају одређено знање, идеје и визију како помоћи напретку РС.

Један од иницијатора оснивања удружења Наташа Тешановић рекла је да „Мисли добро“ окупља људе који дијеле бригу због тога што је РС национално, демографски и економски угрожена и духовно девастирана.

- Покушаћемо заједничким дјеловањем да укажемо на рјешења у различитим сферама. Имамо симпатизера који су блиски једним или другим политичким опцијама, али желимо заједно да покушамо да утичемо на доносиоце одлука да чине добре ствари, да промовишемо рад и повјерење, добре примјере појединаца и фирми. Немамо политичких амбиција или намјеру ухљебљења, већина нас има своје послове и резултате иза себе. Ово је покушај да се удружимо и у тешким временима чинимо добро - истакла је Тешановићева.

Марко Кнежевић, који је такође иницијатор удруживања, рекао је да жеља ове групе није критика система, већ да уз помоћ људи, друштвено одговорних компанија организује округле столове и да одговоре на питања како да се ради даље, а да то буде најбоље.

Дејан Прошић, из тима који ће се у овом удружењу бавити здравством, рекао је да реформа треба да крене од врха, а не од амбуланти породичне медицине.

- Бавићемо се улогом институција у здравству, финансирањем здравственог система, реорганизацијом и оптимизацијом, понудићемо рјешења - истакао је Прошић.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић рекао је да је приступио удружењу, јер је гледајући стање у друштву, образовању, култури, искомпромитованим институцијама и удружењима грађана, одлучио да прихвати позив за заједничко афирмисање одређених начела.

- У стању колективне свијести је рјешење, нема опоравка ни политике, ни културе, ни економије, ни спорта, без промјене атмосфере. То значи оздрављење заједничких вриједности, просвећени национализам. У задацима који су пред нама, намјеравамо да окупљамо оне који се препознају у тим вриједностима - нагласио је Вуковић.

Удружење „Мисли добро“ до краја године има у плану да организује два округла стола на тему спорта и културе. За све информације заинтересовани могу да посјете сајт „мислидобро.орг“.

Иницијативни одбор

Иницијативни одбор Удружења „Мисли добро“ чине Саша Тривић, Марко Кнежевић, Саша Чекрлија, Наташа Тешановић, Срђан Шупут, Далибор Томаш и Сандра Гојковић-Арбутина. Током представљања удружења истакнуто је да је ријеч о људима оствареним у привреди, образовању, здравству, медијима и финансијском сектору.

Области за које „Мисли добро“ предлагати рјешења

- Политика

- Финансије

- Привреда

- Образовање

- Социјална политика

- Култура

- Спорт

- Здравство

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана