Овако ће изгледати радничке картице

ATV
Овако ће изгледати радничке картице

Бањалука - На предњој страни фотографија и подаци о раднику, а на полеђини све што порески инспектор треба да зна о послодавцу – тако ће изледати електронске идентификационе картице.

Пошто је Правилник објављен у Службеном гласнику, слиједи расписивање тендера за набавку картица, а након тога и њихово штампање. Све то могло би да потраје неколико мјесеци. Ако инспектор радника на послу затекне без картице, мораће да плати двадесет марака. Казна за послодавца који се "провлачио” мимо закона, поручују из Пореске управе, биће оштрија.

"У случају да инспектор не затекне код радника картицу на радном мјесту, наравно, ствара се законска претпоставка да се у том случају ради о раду на црно, и у таквим случајевима ће се предузимати мјере према контролисаном субјекту. Дакле, издавање прекршајних налога и такође мјера привремене забране обављања дјелатности због непријављивања радника у трајању од 15 дана”,  рекао је Никола Салапура, портпарол Пореске управе РС.

Све је то у реду, поручују послодавци, али постоји велики проблем. Смета им једна од одредби из Правилника, по којој ће сваки послодавац, када отпусти радника, или он да отказ, картицу морати да врати Пореској урпави. Поручују да је то, у многим случајевима,  немогуће.

"Радници напусте посао без било каквих правних радњи, тако да их морамо гањати чак да им вратимо радне књижице поштом. Тако да ја уопште не знам како ћемо бити у ситуацији да добијемо у таквим случајевима картице назад, а онда долазимо у ситуацију да морамо плаћати порезе и допирносе за неког ко више не ради у нашој фирми”, каже Саша Тривић, из Уније удружења послодаваца РС.

Из фабрике обуће "Бема”, у којој је, како каже управа, уредно пријављено скоро 1200 радника, поручују да ће картице мало шта доброг донијети послодавцима редовним платишама, и да им неће баш помоћи у борби против нелојалне конкуренције. Пошто прву туру картица плаћа Пореска управа, послодавци у почетку неће имати велики трошак. Ипак, касније та обавеза пада на њихова леђа и то за десет марака по раднику.

"Ту ће најбоље зарадити онај који штампа картице. Ја сам мало о томе и размишљао, да то није направљено због њега. Ко ће знати шта је. То су огромне паре у питању, велики новци. Па ко ће, кад тај радник мене напусти, ја га пријавим, ја ћу то фактурисати Влади”, рекао је Маринко Умичевић, технички директор фабрике обуће "Бема”.

Пореска управа, иако су то послодавци тражили, неће издавати картице за раднике на пробном раду, и оне који раде привремене и повремене послове краће од петнаест дана. Због примједби које већ сада имају, поручују да ће министра финансија поново покушати да убиједе да су у праву, не би ли тако накнадно мијењали одредбе које им сметају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана